K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Mikä auditointi?

Osana niin kutsuttua Bolognan prosessia EU haluaa luoda Euroopan korkeakoulualueen. Tavoitteena on luoda yhteiset laadunvarmistuksen kriteerit ja standardit sekä tätä kautta taata laadunvarmistuksen läpinäkyvyys korkeakoulujen niin kansallisella kuin Euroopankin tasolla. Tavoitteeksi on asetettu vuosi 2010 ja tähän on Suomikin tavoitteensa asettanut. Koko korkeakoulukenttä arvioidaan siihen mennessä.

 

Kuva: Anne Haapalainen

     
Kuva: Kari Salmela
Laatupäällikkö Pekka Valkola,
Savonia AMK
 

Korkeakoulujen ulkoinen auditointi eli arviointi tarkoittaa lyhyesti sitä, että ulkopuolinen taho tarkastaa, onko korkeakoulun tai yliopiston sisäinen laadunvarmistusjärjestelmä kunnossa.
Savonia AMK tekee keväällä 2006 omaa arviointiaan. Syksyllä Kuopioon saapuu Korkeakoulujen arviointineuvosto, joka tarkastelee Savonian laadunvalvontajärjestelmät, sanoo laatupäällikkö Pekka Valkola Savonia AMK:sta.

kuuntelekuuntele Kesto 5'50"
     
Tärkeä asia, johon arvioinnissa kiinnitetään huomiota on palautejärjestelmä. Sen pitää olla yksiselitteisesti toimiva niin oppilas-oppilaitos, kuin oppilaitos-opettajakin välillä.
     

Myös opiskelijoiden työharjoittelupaikat katsotaan tarkasti. Harjoittelu voi olla yhden ammattikorkeakoulun sisällä hyvinkin erilaista, sanoo Savonian Laatupäällikkö Pekka Valkola.

 
kuuntelekuuntele Kesto 5'58"
     
Auditointi on muuten sanana yleiskielessä jonkin verran tuntematon. Sana auditoida tarkoittaa tarkastaa, arvioida. Sana on tullut käyttöön englannin sanasta, jonka kirjoitusmuoto on "audit". Kielitoimisto ei muuten suosita sitä yleiseen käyttöön vaan esittää, että suomessa voidaan käyttää sanaa "arvioida".
     
Pekka Valkola muistuttaa, että Suomessa sisäiset arviointimenetelmät ovat hyvällä tasolla. Auditointiprosessilla vain saadaan laatukriteerit yhtenäiseksi. Suomen valitsema tapa, jossa korkeakouluilla on mahdollisuus rakentaa itse oma audiointijärjestelmänsä. Näin säilytetään ne hyvät kokemukset, joita oppilaitoksille on vuosikymmenien, jopa vuosisadan kuluessa tullut.  
kuuntelekuuntele Kesto 4'59"
 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Laatupäällikkö Pekka Valkola, Savonia AMK

27.4.2006
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: