K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Laatuajattelu jyllää korkeakoulumaailmassa

 

Euroopassa on noin kolme tuhatta korkeakoulua ja 17 miljoonaa korkeakouluopiskelijaa. Mukaan mahtuu monenlaista koulutusta, tutkimusta ja hanketta.Siksi tarvitaan yhtenäistä, eurooppalaista laadunvarmistusjärjestelmää, jolla voidaan osoittaa korkeakoulujen laadunvarmistuksen taso.

 

Puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist

 

Suomessa tätä työtä tekee Korkeakoulujen arviointineuvosto, joka on auditoinut niin yliopistojen kuin ammattikorkeakoulujenkin laadunvarmistusjärjestelmiä vuodesta 2005 lähtien.

Mutta miten ja mitä laatua mitataan? Kysymykseen vastaa Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist.

kuuntelekuuntele Kesto 4'30"
     
Kaikki suomalaiset korkeakoulut on tarkoitus auditoida vuoden 2011 loppuun mennessä. Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist toteaa, että ilahduttavaa on ollut korkeakoulujen into lähteä mukaan laadunvarmistuksen kehittämis- ja arviointityöhön
     

Silti laadunvarmistus herättää myös negatiivisia tuntemuksia. Tuoreen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen julkistaman raportin mukaan laadun mittaamisen pelätään vievän liikaa aikaa ja voimavaroja.

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'39"
     

Tutkimuspäällikkö, yliopettaja Riitta Rissanen

 

Tutkimuspäällikkö, yliopettaja Riitta Rissanen Savonia-ammattikorkeakoulusta kertoo, että koulutusorganisaatiossa laatu ei ole erillinen prosessi vaan se linkittyy kiinteästi kaikkeen organisaation toimintaan. Tärkeintä laadun kehittämisen kannalta on hyödyntää kerättyä tietoa laadun varmistuksen työkaluna.

Mutta kenen kannalta laatua ammattikorkeakoulussa mitataan? Entä onko pelkoa siitä, että laatu vie voimavaroja korkeakoulun ydintyöltä?

kuuntelekuuntele Kesto 8'20"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist, Korkeakoulujen arviointineuvosto
  • Tutkimuspäällikkö, yliopettaja Riitta Rissanen, Savonia-ammattikorkeakoulu

28.2.2007
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: