K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Snellman-luento, Jouko Tuomisto 14.5.2007

Rakennammeko ympäristön lapsillemme terveelliseksi vai elinkeinoelämälle tuottoisaksi?

Hyvät kuulijat

Luin kerran tarinan viisaasta miehestä, joka seurasi lapsensa touhuja pihalla. Tämä löysi perhosen kotelon, josta perhonen oli juuri kuoriutumassa. Isä selitti, mistä oli kysymys. Lapsen tuli sääli kovasti ponnistelevaa perhosta, ja hän päätti auttaa sitä sen kuoriutumisessa, ja purki varovasti koteloa, niin että perhonen pääsi helposti ulkoilmaan. Mutta kuinka kävikään. Perhonen jäi avuttomana roikkumaan kotelonsa reunalle, sen siivet eivät avautuneet kunnolla, ja vähitellen se kuoli ja kuivui pois.

Isä sanoi lapselle: Elämässä on joskus ponnisteltava kovasti. Sitä tarvitaan, että kehittyisi voimakkaaksi ja terveeksi eläimeksi tai ihmiseksi. Ei ole hyvä vähentää tuota ponnistelua, koska sillä on oma tehtävänsä.

Mikä liiallinen auttaminen johtaa ihmisellä siihen, että siivet eivät kehity, vaan vapaaksi päästyä ne repsahtavat ja elämä kuivuu? Ja mitä yhteiskuntamme ja yhdyskuntiemme yleinen suunnittelu voi tähän vaikuttaa?

Lapsen kasvamisessa yhteiskunnan jäseneksi ajattelemme usein vain vanhempien ja koulun roolia ja velvollisuuksia. Silloin unohtuvat kaverit ja ympäristö. Tietyssä iässä lapsi kuuntelee pikemmin kavereitaan kuin vanhempiaan. Kaverien kanssa tekemiset taas ovat riippuvaisia siitä, onko ympäristö jännittävä ja stimuloiva, vai elääkö lapsikatras kuin häkissä, löytämättä luonnollista hauskaa tekemistä.

Oma lapsuuden ympäristöni oli lammashaka. Se oli vajaan hehtaarin suuruinen navetan takainen tarha, jossa asui muutama lammas ja pari emakkoa. Melkein vakiona laitumella oli myös puoli tusinaa lapsia kaiket kesät. Lampaat pitivät ruohon lyhyenä ja pehmeänä, siinä oli hyvä paljain jaloin juosta, ja haasta tuli ensimmäinen urheilukenttämme.

Korkeushyppytelineeksi isä työnsi maahan kaksi keppiä, joihin porattiin viiden sentin välein reikiä. Niihin laitettiin kolmen tuuman naulat sopivalle korkeudelle, ja parimetrinen koivuntaimesta karsittu rima väliin. Pehmikkeenä riitti alkuun pehmeä nurmi, ja hyppykorkeuden lisääntyessä riman alle tuotiin sahanpurukasa. Pienillä innovaatioilla urheiluharrastus eteni ilman ainuttakaan kaupasta ostettua urheiluvälinettä.

Kuopiosta on kuvattu toisenlainen kasvuympäristö, Pikku Pietarin piha. Se on jo selvästi urbaanimpi, mutta kuitenkin pienimuotoinen, yhden ihmisen kokoinen. Tapahtumat ovat kävelymatkan suuruisella alueella.

Yhteiskunnan tehtävä on suunnitella infrastruktuuria, kaikkea sitä sekä fyysistä että henkistä rakennetta, jonka varassa ihmiset elävät. Infrastruktuuriin kuuluvat koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät, siihen kuuluvat myös tiet, kadut ja kaupungit. Yhteiskunta päättää edustajiensa välityksellä, minkälaista aineellista ja henkistä rakennetta, infrastruktuuria, me rakennamme. Se päättää, rakennetaanko maanteitä vai kehärata lentokentälle, tehdäänkö iso hotelli Kuopion rautatieaseman viereen tai korotetaanko Tahkovuorta. Jos kysyy suunnittelijoilta, kuinka nämä vaikuttavat siihen, minkälainen paikka Suomi tai Kuopio on lapselle, saa varmaan vähän hämmentyneitä vastauksia. Infraa ei suunnitella lapsille vaan aikuisille ja elinkeinoelämälle.

Ihminen on hyvin joustava eläin, ehkä joustavin maan päällä elävä, joka pärjää tropiikista napaseudulle. Aikaisempi tausta olisi kuitenkin hyvä muistaa. Ihminen sopeutui kahden miljoonan vuoden ajan esihistorialliseen yhteisöön. Muutos nyky-yhteiskunnaksi alkoi vasta muutama tuhat vuotta sitten pienessä Lähi-idän kolkassa, eikä kaupungistuminen ole geenejämme muuksi ehtinyt muuttaa.

Lapselle ensimmäinen viihtyvyyden edellytys on turvallisuuden tunne. Mitä tuo esihistoriassa tarkoitti? Se tarkoitti kotiluolaa tai muuta suojaista paikkaa, johon pedot eivät helposti päässeet. Sen ulkopuolella vanhemmat olivat omissa askareissaan, heitä ei koko aikaa tarvittu, mutta he antoivat kuitenkin olemassa olollaan suojan metsän vaaroja vastaan. Niinpä lapset edelleen hakeutuvat samanlaisiin koloihin. Omassa talossamme se on viistokattoisen yläkomeron matala nurkka, parin neliömetrin pesä. Siellä omien lasten jälkeen jo lastenlapset viihtyvät joskus tuntikausia piirtelemässä tai tarinoimassa keskenään.

Suuri tila ei ole viihtyisä, sieltä pitää päästä välillä omaan kotoiseen koloon. Liian iso betoninen ympäristö tai suuri parkkipaikka tuntuu ahdistavalta, tuntuu kuin pedot voisivat rynnätä milloin tahansa nurkan takaa.

Toinen olennainen elementti on vesi. Mm. Desmond Morris ja Elaine Morgan ovat markkinoineet ns. vesiapinateoriaa, jonka mukaan ihminen on jossakin kehityksensä vaiheessa ollut rantaeläin, vesissä kahlaava, sukelteleva ja kalasteleva laji. Siksi ihminen on menettänyt karvapeitteensä. Kun lasten kasvamista seuraa, veden maaginen puoleensavetävyys on niin ilmeinen, että on vaikea väittää tuota teoriaa vastaan. Tämä pitäisi ilmiselvästi ottaa huomioon viihtyisiä yhdyskuntia suunniteltaessa.

Vesi ja ranta ja puro eivät ole vain kauneuskysymyksiä, vaan niillä on selvästi ihmisen psyyken kannalta rauhoittava ja turvallisuutta tuova vaikutus. On sääli, että sairaalan edestä Mustinlammesta laskeva puro on muuttunut yliopiston tontilla viemäriksi parkkipaikan alla. Toinen viemäröity esimerkki on Hapelähteenpuiston Maljalahteen laskeva puro, jonka arvoja ei ole hyödynnetty. Monet vesirakennushankkeet Suomessa ovat muuttaneet solisevat ja mutkittelevat purot pikku koskineen suoriksi laskuojiksi. Laskuojan vieressä asuminen tuntuu ihmisestä ahdistavalta, kun luonnon vesi on positiivinen ja rauhoittava elementti.

Kolmas kehityshistoriallinen elementti on elinpiirin laajentaminen ja rohkea tunkeutuminen ympärillä olevaan suureen tuntemattomaan maailmaan. Tämä korostuu varhaislapsuuden jälkeen, jolloin kotipesästä tehdään seikkailuretkiä pelottavaan ympäristöön. Päivä päivältä uskaltaudutaan kauemmaksi ja kauemmaksi, mutta aina on mahdollisuus kipaista takaisin turvalliseen kotiluolaan.

Neljäs elementti on kiipeily. Siinä täytyy mennä jo taaksepäin ihmisen ja simpanssin yhteiseen esi-isään saakka. Kiipeilyvietti näkyy hyvin jokaisessa leikkipuistossa tai metsikössä, jos lapsilla on siihen mahdollisuus.

Kuinka suunnittelu on onnistunut ottamaan huomioon parin miljoonan vuoden aikana kehittyneen ihmisen rakenteen ja tarpeet?

Lyhyen pikkulapsikauden jälkeen lapsi raahataan puolinukuksissa päivähoitoon, jossa on useampia samanikäisiä kuin kivikauden kylässä oli lapsia kaikkiaan. Siinä infektiot leviävät tehokkaasti ja melu haittaa keskittymistä ja kehitystä. Onnekkailla voi sentään olla hyvä piha, jossa voi harjoitella taitojaan.

Seuraava vaihe onkin tosi pelottava. Koulu alkaa. Susien ja tiikerien sijasta suurimmat uhkatekijät ovat autot, joita on opittava varomaan. Kun Punahilkan piti pysyä tarkkaan keskellä tietä eksymättä yksin metsään kukkia poimimaan ja suden suuhun, niin nyt pitää osata pysyä poissa tieltä, jota hallitsevat ja vallitsevat tonnien painoiset rautamöhkäleet. Ne tappavat 400 suomalaista vuodessa ja vammauttavat tuhansia. Hyvästä syystä vanhemmat pelkäävät Suomessa lastensa puolesta enemmän liikennettä kuin rikollisuutta.

Kysymys on, paljonko aikaa ja vaivaa uhraamme sille, että lapset voivat turvallisesti liikkua kotoa kouluun ja takaisin. Kuopio ei ole tässä suinkaan maan huonoimpia esimerkkejä, mutta kyllä täälläkin voi hyvin kysyä, onko jokaisesta lapsiperheestä turvallinen reitti kouluun lapsen omilla välineillä, jalan tai polkupyörällä. Ja onko matka kohtuuden rajoissa.

Amerikkalainen ratkaisu on bussi. Kun kadut eivät olleet turvallisia, ja 1960-luvulla haluttiin sekoittaa valkoiset ja mustat samoihin kouluihin, keksittiin kuljettaa lapset matkojen päästä bussilla kouluun. Tässä on häivähdys perhosen kotelon kuorimista. Juuri, kun lapsi luonnostaan alkaisi tutustua ympäristöönsä omaa kotipihaa kauemmaksi, hänet viedäänkin ovelta ovelle kuin postipaketti. Lukioiden keskittäminen on monista syistä välttämätöntä, mutta pikkukoululaiset eivät ole lukiolaisia ja infrastruktuuri pitäisi ajatella uudestaan. Ei ihme, että lapset alkavat lihoa, eikä heistä ei ole kaksikymppisinä edes armeijan sotilaiksi!

Nyt on sitten keksitty, tämäkin ensin Amerikassa, että lapset kuljetetaan autolla balettiin ja jääkiekkoharjoituksiin ja elokuviin ja ratsastamaan ja hiihtämään ja laskemaan mäkeä - autolla, siis liikuntaharrastuksiin autolla. Tämän seurauksena kehittyy sitten niitä nuoria, jotka tulevat omalla autolla yliopiston Studentiaan pelaamaan sählyä, ja parkkeeraavat autonsa kevyen liikenteen väylälle rakennuksen ulko-oven viereen, kun 25 metrin päässä alkaa laillinen hehtaarin suuruinen parkkipaikka. Täytyy olla tosi kova peli kyseessä, kun sen jälkeen ei jaksa parkkipaikalle asti autolle raahautua, vaan auto täytyy saada oven viereen.

Eli, kenen ehdoilla tätä yhteiskuntaa rakennetaan? Lähteekö yhdyskuntarakenteemme vinolta pohjalta, joka ei ota huomioon lapsen rakennetta, fysiologiaa ja psykologiaa?

Epäterveen nykytilan ohella tuotamme seuraaville sukupolville suuria riskejä. Suurimmat aiheutuvat maankäytöstä eli maan ottamisesta ns. hyötykäyttöön, ilmastonmuutoksesta eli liian suuresta fossiilisen energian käytöstä, liian suuresta materiaalien käytöstä eli haaskauksesta, sekä liikenteen liian suuresta vaikutuksesta koko elämäämme. Osin tämä liittyy siihen harhaan, joka seuraa luonnontalouden kannalta harhaisesta tavasta laskea kansantuloa ja tämän harhan tavoittelusta.

Kansantulo mittaa taloudellista aktiivisuutta, lisäsipä se todellista hyvinvointia tai ei. Kansantulo nousisi, jos rakentaisimme niin huonoja rakennuksia, että ne homehtuisivat ja ne pitäisi joka kymmenes vuosi rakentaa uudestaan. Niinhän me melkein teemmekin. Kansantulo ei siis suosi säilyttämistä ja kestävää, vaan tuhoamista ja kertakäyttöisyyttä. Kansantulo nousee, kun euroviisuille järjestetään muutamia tunteja kestävä valospektaakkeli, mutta se ei nouse, kun visuaalisesti vaikuttava luonnonmaisema säilytetään. Siksi maisema voidaan tuhota, eikä tuhoon liittyvää taloudellista menetystä lasketa mihinkään. Kansantulossa saa siis syödä pääomaa ottamatta tätä kustannusta millään lailla huomioon.

Vanhoissa keskieurooppalaisissa kaupungeissa kuten Bonnissa ja Maastrichtissa on vanha kaupunki vuosisataisine rakennuksineen säilytetty. Niissä on säilynyt ihmisen kokoinen, sopusuhtainen kaupunkikuva. Uusia jopa 30-kerroksisia rakennuksia on siellä rakennettu kaupungin reunoille kuten Kuopiossakin Mikroteknia. Suomessa on vallinnut sellainen henki, että vanha keskusta pitää repiä alas ja rakentaa uudet suuret rakennukset sinne. Siitä seuraa ihmisen biologian kannalta liian suuri ympäristö, joka on ahdistava ja pelottava, koska se muistuttaa enemmän sitä villiä ympäristöä, jossa pedot vaanivat, kuin oman ihmisenkokoisen kotiluolan ympäristöä. Kuopion torikin on vähän pelottava tyhjänä, mutta kodikas, kun se on täynnä kojuja ja kauppiaita.

Maankäyttö on toisellakin tavalla tuleville sukupolville tärkeä asia. Ihminen tarvitsee viheralueita ja puistoja kaupungissa paitsi viihtyvyyden myös terveytensä takia. Välillä tuntuu, että alueet valitaan pikemminkin rakentajan teknistä mukavuutta kuin myöhempää toimintaa silmällä pitäen. Viheralueethan pitäisi kaiken järjen mukaan suunnitella reheville maille. Rakennukset taas hyötyvät siitä, että ne tehdään koville ja mäkisille maille, mm. siksi, että kosteusvauriot ovat paljon vähemmän todennäköisiä. Tämähän on vanha suomalainen tapa rakentaa, rakennukset mäkeen, ja kasvit tasaiselle multamaalle.

Riittävät viheralueet ovat tärkeitä myös siksi, että ne tasaavat lämpötilavaihteluita. Tämä on selvästi nähty mm. Lontoossa, jossa vuosien 1976 ja 1995 helleaaltojen aiheuttama kuolleisuus oli 50 % suurempi kuin muualla Englannissa. Suurkaupunki, jossa kasvillisuutta on liian vähän, on siis helteellä hengenvaarallinen paikka.

Ilmastonmuutos on keskeinen tulevien sukupolvien terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Sen suurimmat syyt ovat energiantuotanto ja liikenne sekä eräät energianintensiiviset teollisuuden alat. Suomalainen tuottaa hiilidioksidia noin seitsemän kertaa enemmän kuin kiinalainen. Maapallo ei kestä nykyistä polttamiseen perustuvaa energiantuotantoa. Jos haluamme pelastaa maan kolmanteen ja neljänteen polveen, tälle asialle on tehtävä jotakin.

Eli päätelminä.

Lasten takia kansantulon ja elintason käsitteitä on laajennettava niin, että niitä ei dominoi uuden tavaran ja materiaalin tekeminen.

Lasten takia suurikin kaupunki olisi ajateltava pieninä kylinä, joilla on omat peruspalvelunsa ja omat viheralueensa. Juuri viime viikolla oli lehdessä Helsingin kannelmäkisten haastatteluja, ja he pitivät kaupunginosansa parhaana piirteenä sitä, että se on yhtenäinen, itsenäinen oma kylänsä.

Lasten takia liikenne on keskeinen kehityskohde tulevaisuuden suunnittelussa. Meidän on pakko kehittää ratkaisuja, jotka vähentävät liikkumista, siirtävät liikkumista kevyeen liikenteeseen pois autoista, ja tarpeellisessa määrin joukkoliikenteeseen. Autot eivät lisäänny lasten hyväksi vaan vanhempien mukavuudenhalun takia.

Tulevien sukupolvien takia olisi hyvä, että nämä muutokset ymmärrettäisiin nyt ja niihin päästäisiin vapaaehtoisen rationaalisen kehityksen tietä, koska muutoin tulevaisuus on ankea ja pakkoratkaisuja täynnä.

Olen esittänyt tässä amatöörin mietteitä. Oikeasti tarvitsisimme tutkimusohjelman, jossa perehdyttäisiin ympäristön suunnitteluun lapsen kannalta.


Katso myös:

Jouko Tuomiston haastattelu aiheeseen liittyen:
Kaupunkirakenne tulee suunnitella lapsen ja ympäristön näkökulmasta
kantti.net

15.5.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: