Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Monikulttuurisuutta työyhteisöihin

Monikulttuurisuus on edelleen vieras ja jopa hieman pelottavakin asia suomalaissa työyhteisöissä. Muun muassa tästä syystä Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllistyminen on vaikeaa ja aikaa vievää.

Näin toteaa Maahanmuuttajien työpolku-hanketta vetävä Juha Parkkisenniemi Savon ammatti- ja aikuisopistosta. Hanke on yksi lukuisista käynnissä olevista maahanmuuttajien työllistymisen parantamiseen tähtäävistä projekteista. Tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien työelämävalmiuksia sekä kehittää toimintatapoja, joilla saadaan aikaan pysyviä koulutus- ja työelämäratkaisuja.

  Kuva: Juha Halonen
     
Kuva: Anne Haapalainen

Hankepäällikkö Jukka Parkkisenniemi

 

Mutta mitkä ovat maahanmuuttajien suurimmat työllistymisen esteet? Hankepäällikkö Juha Parkkisenniemi:

kuuntelekuuntele Kesto 5'05"
     

Hyppy suomalaiseen työelämään ei ole helppo. Juha Parkkisenniemi toteaa, että maahanmuuttajan aiempi koulutustausta ei selitä työllistymistä Suomessa - monen korkeakoulututkinnon suorittaneenkin työllistyminen takkuaa. Toisaalta osaaminen ja osaajien tarve eivät kohtaa: Savossakin tarvittaisiin muun muassa metallialan työvoimaa, mutta alan kokemusta omaavia ja työtä tarvitsevia maahanmuuttajia ei ole.

     

Maahanmuuttajien työpolku -hankkeessa työllistymistä on tapahtunut erityisesti palvelualoille, kuljetusalalle sekä teollisuuteen.

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'29"
     

Juha Parkkisenniemi sanoo, että työnantajien asenteet ovat edelleen varsin nihkeitä maahanmuuttajan työllistämisen suhteen. Tarvitaan vielä kovasti työtä, jotta työpaikkojen rekrytointitoimet muuttuvat pysyvästi monikulttuuriseen suuntaan.

 
kuuntelekuuntele Kesto 5'26"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Hankepäällikkö Juha Parkkisenniemi, Savon ammatti- ja aikuisopisto

23.5.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: