Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Väitöskirja-tunnustuspalkinnot Malmille ja Korhoselle

Vuoden väitöskirja -tunnustuspalkinnon saivat filosofian tohtorit Tarja Malm ja Samuli-Petrus Korhonen.

Filosofian tohtori Tarja Malm on tutkinut aivojen tulehdusreaktiosoluja eli gliasoluja Alzheimerin taudin kehittymisessä.

 

 

Kuva: Anne Heikkinen

     

Alzheimerin tauti on yleistyvä sairaus väestön ikääntymisen myötä, mutta sen kehittymiseen vaikuttavat myös elämäntapamme. Tarja Malmin väitöskirja Glial Cells in Alzheimer's Disease Models (Gliasolut Alzheimerin taudin malleissa) on tehty A.I. Virtanen -instituutin neurobiologian laitoksella. Väitöskirja koostuu neljästä erillisjulkaisusta, jotka ovat julkaistu erittäin korkeatasoisessa kansainvälisissä julkaisusarjoissa.

Toinen palkittu väitöstutkimus on FT Samuli-Petrus Korhosen työ, jossa tutkittiin bioaktiivisten molekyylien automaattista tietokoneavusteista tunnistamista hyödyntäen monimuuttujamenetelmiä. Väitöskirjatyö on tehty luonnontieteiden- ja ympäristötieteiden tiedekunnan biotieteiden laitoksen kemian yksikössä.
Korhonen on kehittänyt väitöskirjassaan molekyylien kolmiulotteiseen rakenteeseen perustuvia rakenne-aktiivisuus menetelmiä bioaktiivisten molekyylien ominaisuuksien automatisoituun ennustamiseen. Kehitettyjä menetelmiä voidaan käyttää esimerkiksi lääkeaineiden tai ympäristökemikaalien seulontaan.

Kuva: Kari SalmelaTarja Malm kiinnostui aivotutkimuksesta jo lukioikäisenä. Musiikkilukion käynyt siilinjärveläinen innostui aivojen monimutkaisuudesta. Opiskelupaikan valinta oli selvä. Kuopion yliopisto tarjosi aivotutkimuksesta kiinnostuneelle nuorelle oivan tien.
Tarja Malm aikoo jatkaa aivotutkimusta Jari Koistinahon ryhmässä A.I.Virtanen -instituutissa. Ulkomaille lähtö ei ole suunnitelmissa - ainakaan vielä. Viisikuukautinen vauva vie tällä hetkellä nuoren tutkijan ajan ja energian.

Seuraavassa Tarja Malmin mietteitä. Haastattelijana Kari Salmela.

kuuntelekuuntele Kesto 13'49"

 


Katso myös:

Kuopion yliopiston lukuvuoden 2007-2008 avajaisten puheenvuorot
kantti.net

Vuoden opettaja korostaa positiivisen palautteen merkitystä
kantti.net

Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • FT Tarja Malm, A.I. Virtanen -instituutti, Kuopion yliopisto

6.9.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: