Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Uusia eväitä Alzheimerin taudin varhaiseen toteamiseen

Alzheimerin tauti on tärkein dementiaoireita aiheuttava sairaus. Tautia sairastaa arvioiden mukaan jopa 30 prosenttia yli 80-vuotiaista ja sairastuneiden määrä kasvaa jatkuvasti väestön ikääntymisen myötä. On siis entistäkin tärkeämpää tunnistaa Alzheimerin tauti mahdollisimman varhain niin hoidon suunnittelun kuin potilaan elämäntilanteen järjestämisenkin kannalta.

 

Kuva: Anne Heikkinen

     
Kuopion yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin aiheuttamat aivomuutokset on mahdollista havaita jo vuosia ennen kuin tauti aiheuttaa havaittavia oireita.
     

Tutkija Sanna-Kaisa Herukan väitöksessä keskityttiin selkäydinnesteen muutoksiin, jota olivat yhteydessä Alzheimerin taudin varmentumiseen.

 
kuuntelekuuntele Kesto 7'17"
 
Kuva: Anne Heikkinen

           Professori Tuula Pirttilä

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu diagnostinen palvelulaboratoriotoiminta, jossa tutkitaan ympäri Suomea lähetettyjä selkäydinnestenäytteitä. Selkäydinnestetutkimukset sisältyvät myös juuri uudistettuun Alzheimerin taudin diagnostiseen kriteeristöön. Professori Tuula Pirttilä arvioi, että Suomessa on tarve tutkia noin tuhat näytettä vuodessa.

Kaikkiaan Alzheimerin taudin varhaisessa diagnostiikassa on otettu jättiharppauksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Mutta miksi taudin varhainen havaitseminen jopa 20 vuotta ennen oireiden puhkeamista on niin kovin tärkeää?

     

Kysymykseen vastaa professori Tuula Pirttilä:

 
kuuntelekuuntele Kesto 17'41"


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Tutkija Sanna-Kaisa Herukka, Kuopion yliopisto
  • Professori Tuula Pirttilä, Kuopion yliopisto

14.9.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: