K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Aihiolääkkeistä apua lääkekehitykseen

Uusien lääkeaineiden ominaisuuksia parantavista aihiolääkerakenteista väitellyt filosofian maisteri Hanna Kumpulainen kertoo, että nykyaikainen lääkekehitys tuottaa yhdisteitä, jotka ovat hyvinkin aktiivisia, mutta joita on vaikeaa tai mahdotonta kehittää lääkkeeksi. Syynä on usein se, että uusien yhdisteiden ominaisuudet, kuten vesi- ja rasvaliukoisuus, säilyvyys ja turvallisuus ovat puutteellisia.

 

Kuva: Anne Heikkinen

 
  Kuva: Kuopion yliopisto
 

Filosofian maisteri Hanna Kumpulainen

   

Aihiolääkkeet ovat osoittautuneet oivaksi keinoksi parantaa lääkeaineiden ominaisuuksia muuttamatta kuitenkaan aktiivisen lääkeaineen rakennetta.

Kumpulaisen väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia aihiolääkemolekyylejä, jotka paransivat tutkittavien lääkeaineiden vesiliukoisuutta ja imeytymisominaisuuksia. Lupaavia tuloksia saatiin erityisesti nukutusaineena käytetyn propofolin ominaisuuksien parantamisesta aihiolääkkeen avulla.

kuuntelekuuntele Kesto 6'16"

Filosofian maisteri Hanna Kumpulaisen farmaseuttisen kemian alaan kuuluva väitöskirja Uudet lääkeaineiden ominaisuuksia parantavat aihiolääkerakenteet tarkastetaan Kuopion yliopiston farmaseuttisessa tiedekunnassa lauantaina 27.10.2007.


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Filosofian maisteri Hanna Kumpulainen, Kuopion yliopisto

25.10.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: