K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Biokeskus Kuopio maan kärkeen

Kuopion yliopistoon tänä vuonna perustettu Biokeskus ottaa ensimmäisen mukaan myös alan yrityksiä. Maamme kuuden biokeskuksen joukossa Kuopion nousee alansa toiseksi suurimmaksi heti Turun Biokeskuksen jälkeen.

Tutkimusryhmiä on Kuopion yliopistosta 32 ja Joensuusta 2. Henkilöstöä on kaikkiaan yli600.
Biokeskus Kuopion on tarkoitus nostaa Kuopion seudun molekyylilääketieteellistä kilpailukykyä, uuden teknologian käyttöönottoa ja tutkimustulosten hyödyntämistä.

 

Kuva: Anne Heikkinen

 

Kuopio on ainoa biokeskus, jossa mukana on myös yrityksiä. Sen tarkoituksena on vahvistaa Kuopion yliopiston ja myöhemmin Itä-Suomen yliopiston poikkitieteellistä molekyylilääketieteen tutkimusta ja siihen liittyvää lääketutkimusta ja biotekniikkaa. Biokeskus Kuopioon on perustettu tukitoimintoja varten palveluyksiköitä.. Uusia palvelevia tukitoimintoja ovat Suomen genomi-, geeninsiirto-, kuvantamis-, tautimalli- ja kantasolukeskus. Vuosina 2008-2009 palvelukeskuksia perustetaan lisää.

 
 

Johtaja Jari Koistinaho

   

Palvelukeskukset vauhdittavat tutkimusryhmien sekä yliopiston ja yritysten välistä yhteistyötä, jonka odotetaan lisäävän sairauksien tutkimukseen liittyviä innovaatioita ja luovan paremmat edellytykset bioalan yritystoiminnalle. BCK pyrkii myös ajanmukaistamaan yritysten ja yliopiston välisen yhteistyön pelisääntöjä ja huomioimaan yliopiston uuden hallinnollisen aseman itsenäisenä liikelaitoksena vuosikymmenen vaihteessa.

1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Suomeen perustettiin yliopistojen yhteyteen kuusi biokeskusta, joiden tarkoituksena oli koota yhteen useita biotekniikan alan tutkimusryhmiä työskentelemään yhteisen päämäärän hyväksi. Kuopion A.I. Virtanen -instituutti (AIVI) perustettiin 1989 ja sen toiminta erillisenä tutkimusinstituuttina alkoi 1995. AIVI:n vahvuutena on ollut molekyylilääketiede, joka selvittää sairauksien syitä ja mekanismeja sekä soveltaa saatua tietoa sairauksien ehkäisemiseen, diagnosointiin ja hoitoon. AIVI on keskittynyt erityisesti aivo- ja verisuonisairauksiin. Biokeskus Kuopion profiili säilyy molekyylilääketieteessä, mutta vahvistuu muun muassa diabeteksen, syövän ja ruston rakennetutkimuksen ja lääketutkimuksen osalta.

 

Biokeskus Kuopion johtaja, professori Jari Koistinaho pitää keskuksen lähtötilannetta hyvänä.

 
kuuntelekuuntele Kesto 9'37"

 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Johtaja Jari Koistinaho, Biokeskus Kuopio

19.12.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: