K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Pihattokasvatus sopii varsoille

Pihattokasvatus sopii hyvin myös hevosille ja erityisesti suomenhevosille, todetaan tutkija Elena Aution Kuopion yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassa.

- Nuoret hevoset saavat pihatossa enemmän lajin mukaista käyttäytymismahdollisuutta kuten liikuntaa ja sosiaalista käyttäytymistä, toteaa Autio. Hän tutki varsoja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän tilalla Kiuruvedellä.

- Pihattokasvatus on Suomessa suhteellisen nuorta ja jakaa vielä hevosväkeä puolesta ja vastaan, toteaa Elena Autio.
- Kylmäpihatto on vaihtoehtoinen hevosten kasvatusmuoto perinteiselle karsinatallissa pidolle, joka rajoittaa hevosten liikkumismahdollisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä. Pihatossa hevosilla on sen sijaan vapaa kulkumahdollisuus kuivitettuun halliin ja ulkotarhaan. Kasvatusmuoto onkin yleistynyt Pohjoismaissa viime vuosikymmenen aikana, Autio kertoo.

Hevosten osaamaton hoito kylmässä elinympäristössä on kuitenkin aiheuttanut huolta hevosten hyvinvoinnista ja herättänyt keskustelua kasvatusmuodon soveltuvuudesta olosuhteisiimme. Pihattokasvatuksen toisaalta edistää hevosten hyvinvointia, mutta myös suurentavan hyvinvointiongelmien riskiä.

 
  FT Elena Autio

Väitöskirjatyössä tutkittiin kylmän elinympäristön vaikutuksia vieroitettujen varsojen käyttäytymiseen, ravinnontarpeeseen ja kasvuun. Lisäksi työssä selvitettiin varsojen sekä eri hevosrotujen kylmänkestävyyttä. Tutkimuksessa oli mukana 50 hevosta, jotka olivat rodultaan lämminveriravureita, puoliveriratsuja, suomenhevosia ja poneja.

Autio toteaa väitöstutkimuksessaan pihaton tarjoavan varsoille mahdollisuuden vapaampaan käyttäytymiseen ja sosiaalisiin kontakteihin ikätovereiden kanssa, mitkä ovat kiistatta hevosten hyvinvointia parantavia tekijöitä.
Varsat eivät kuitenkaan hyödyntäneet pihaton tarjoamaa mahdollisuutta runsaaseen aktiivisuuteen pimeänä ja kylmänä vuodenaikana.
Vastaavasti yöajan tallissa pidetyt varsat kompensoivat liikkumismahdollisuuden puutteen päästessään ulkotarhaan päiväksi. Pihatto ei siten täyttänyt tarkoitustaan varsoja aktivoivana kasvatusympäristönä.

Varsat sopeutuivat kylmään elinympäristöön lisäämällä rehunkulutusta ja kehon lämmöneristystä, lepäämällä makuultaan toisiaan lämmittäen sekä käyttämällä pihattohallia säänsuojana. Varsat myös kasvoivat odotetusti, joten hevosia voidaan kasvattaa pihatossa pohjoisessa ilmastossa.

Kylmänkestävyydessä oli rotukohtaisia eroja, minkä vuoksi pihattokasvatus soveltuu paremmin kylmäveri- ja ponirotuisille kuin lämminveri- ja puoliverirotuisille varsoille, joilla hyvinvointiongelmien riski on siten suurempi.

kuuntelekuuntele Kesto 15'20"
 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • FT Elena Autio, Kuopion yliopisto

7.12.2008




Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: