K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Paljon proteiinia sisältävä ruoka saa aikaan kylläisyyden tunteen ja auttaa painonhallinnassa

Kohtuullisesti proteiinia sisältävän ruokavalion on osoitettu vaikuttavan edullisesti kehonkoostumukseen, painonpudotukseen ja painonpudotuksen jälkeiseen painonhallintaan, kertoo Tepess-tutkimuksessa mukana oleva tutkija Kristiina Juvonen Kuopion yliopiston elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksesta. Vaikutusten on katsottu johtuvan hyvän kylläisyysvaikutuksen lisäksi muun muassa edullisesta vaikutuksesta elimistön energia-aineenvaihduntaan. Ruuan energia- ja ravintoainesisällöllä, rakenteella ja aistittavilla ominaisuuksilla, on vaikutusta kylläisyyden tunteeseen. Rakenteeltaan kiinteä, hitaasti

pureskeltava, energiatiheydeltään alhainen ruoka sekä proteiinit yleensä lisäävät kylläisyyttä hyvin. Myös se, miten proteiinit on pilkottu näyttää vaikuttavan aterianjälkeiseen tilanteeseen elimistössä eri tavoin.

 
 

TtM Kristiina Juvonen

Tepess-tutkimusprojekti keskittyy maitopohjaisten proteiinirakenteiden räätälöintiin ja niiden vaikutuksiin kylläisyyssignaaleihin Projektin tavoitteena on kehittää elintarvikerakenteita, joilla on edullisia vaikutuksia kylläisyyteen ja syömisen säätelyyn. Tämän projektin tavoitteena on ymmärtää miten erilaiset kaseiini- ja betalaktoglobuliinipohjaiset proteiinigeelit ja -emulsiot vaikuttavat kylläisyyteen ja syömiseen. Ymmärtämällä paremmin syömistä ja kylläisyyttä sääteleviä mekanismeja, muun muassa ruoan hajoamista ylemmässä ruoansulatuskanavassa sekä sen vaikutuksia mahalaukun tyhjenemisnopeuteen ja suoliston hormonaalisiin vasteisiin, voidaan kehittää kylläisyyttä tehokkaammin aikaansaavia ruokia.

kuuntelekuuntele Kesto 17'52"
 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • TtM Kristiina Juvonen, Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus, Kuopion yliopisto

12.12.2008
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: