K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Onko kosteusvoiteella todella ihoa suojaavaa vaikutusta?

Ihon orvaskesi suojaa meitä ympäristön fysikaalisilta, kemiallisilta ja biologisilta uhkatekijöiltä, ja toisaalta estää veden liiallisen pääsyn ihon läpi. Tämän suojakerroksen toimintahäiriö johtaa ihon kuivumiseen ja ärtymiseen, kuten atooppisesta ihottumasta kärsivillä potilailla tai esimerkiksi ihoon kohdistuvan UV-säteilyn, lämpötilavaihteluiden tai kuivuuden seurauksena. Suojakerroksen toiminnan parantamiseen käytetään runsaasti erilaisia ihonhoitotuotteita. Tällaisten tuotteiden markkina-arvon arvioidaan olevan kymmeniä miljardeja euroja vuosittain. Tuotteissa käytettävien raaka-aineiden valinta perustuu kokemusperäiseen tietoon ilman tieteellistä näyttöä vaikutusmekanismeista. Tieteelliset käsitykset suojakerrokseen vaikuttavista molekylaarisista tekijöistä ovat muuttumassa ja uusi perustutkimustieto alalta antaa paremmat mahdollisuudet hoitotuotteiden kehittämiselle. Samoin uusien, ihon toimintaa paremmin kuvaavien mittausmenetelmien kehittäminen auttaa kehitystyössä merkittävästi ja antaa myös tuotteiden markkinoinnille kilpailuedun.

 
 

Dosentti Raija Tammi

Kuopion ja Turun yliopistojen ja Finnfeeds Finland OY:n, Lumene OY:n, Delfin Technologies OY:n, ja Oy Foodfiles Ltd:n yhteistyönä on käynnistymässä laaja TEKES-rahoitteinen hanke ihon suojatekijöiden tutkimiseksi, uusien tutkimusmenetelmien käyttöönottamiseksi ja uusien mallien kehittämiseksi. Hankkeessa pyritään lisäämään Suomessa tehtävän korkealaatuisen, ihoon keskittyvän perustutkimuksen keskinäistä yhteistyötä, luomaan yhteistyöverkkoja ulkomaisiin keskuksiin ja samalla parantamaan suomalaisen raaka-ainetuotannon ja teollisuuden kilpailuasemaa kiristyvillä kansainvälisillä markkinoilla.

Kolmevuotisessa tutkimuksessa käytetään hyväksi 10 vuotta sitten Kuopion yliopiston biolääketieteen laitoksella kehitettyä keinoihomallia, joka muistuttaa rakenteeltaan ja toiminnaltaan hyvin paljon ihmisen ihoa. Keinoiholla voidaan testata muun muassa lääkevoiteiden ja kosmetiikkatuotteiden vaikutuksia ihoon. Uusi laki kieltää kosmetiikkatuotteiden testaamisen eläimillä. Tässä tutkimuksessa UVB-valolla aiheutetaan vaurioita keinoiholle. UVB-valo on lyhytaaltoisempaa säteilyä kuin UVA-valo. Kumpikin voi aiheuttaa ihoärsytystä ja UVB on yhdistetty pitkäaikaisessa altistuksessa myös ihosyövän kehittymiseen.

Tutkimushankkeeseen osallistuvat Kuopion yliopiston biolääketieteen laitoksen anatomian yksiköstä dosentti Raija Tammen tutkimusryhmä, biokemian laitokselta tri Thomas Dunlopin ryhmä, farmasian teknologian ja biofarmasian laitokselta tri. Marjukka Suhonen ja BioMater keskuksesta professori Reijo Lappalainen. Turun yliopistosta ovat mukana kliiniseltä laitokselta professori Veli-Matti Kähärin ja biolääketieteen laitokselta professori Juha Peltosen ryhmät.

UV-säteilyllä myös hyviä vaikutuksia ihoon

Atoopikolla ja useimmilla ikäihmisillä on kuiva iho. Syy on ihon pitkäketjuisten rasvojen, keramidien puute. Ultraviolettisäteily paksuntaa ihon pintakerroksia, heikentää tulehdusreaktioita ja lisää keramidien tuotantoa ihosoluissa. Keramidit muodostavat pääosan ihon läpäisyesteestä. Läpäisyesteen kunto ratkaisee pitkälti ihon kuivuuden. Kosteus voidaan sitoa ihoon keramidien, vaseliinin, vahojen ja muiden rasvojen lisäksi myös perus- ja kosteusvoiteilla, joissa on vettä sitovia aineita, humektantteja. Sellaisia ovat muun muassa glyseroli, glykolit, sokerit, urea ja suolat. Sopiva perus- tai kosteusvoide parantaa lievän ihottuman.

kuuntelekuuntele Kesto 4'09"
 


Katso myös:

Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Dosentti Raija Tammi, biolääketieteen laitos, Kuopion yliopisto

10.12.2008




Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: