K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Laidun tuhlaa typpeä

Suomalainen tuottaja laittaa laitumelle paljon typpeä sekä väkirehuissa, että väkilannotteissa.
- Se tuotos, mikä sieltä saadaan ulos, on lehmien maidossa lypsämä typpi. Eli sinne laitetaan paljon enemmän mitä sieltä saadaan ulos. Siinä mielessä laidun tuhlaa typpeä, sanoo tutkija Kirsi Saarijärvi.

Saarijärvi teki tutkimuksen aikana mielenkiintoisen havainnon: Väkilannotteelle löytyy korvaaja valkoapilasta.
- Meillä oli koe, jossa verrattiin normaalisti lannoitettua heinälaidunta ja täysin lannoittamatonta valkoapilalaidunta. Tällaisilla karkeilla maaperillä, joissa on myös hieno hieta, kuten meillä täällä tilalla on, siinä valkoapila menestyi niin hyvin, että se tuotti 90 prosenttia siitä mitä lannoitettu heinälaidun, kertoo Saarijärvi.
Saarijärvi uskoo koetulosten muuttavan ohjeistusta laitumien typpilannoitusten määrissä. Hän uskoo myös juomapisteiden määrässä tulevan uutta ohjeistusta. Juomapiste kuormittaa maa-aluetta paljon ja useilla juomapisteillä kuormitusta tasataan laajemmalle alueelle.

   
 
 

Tutkija Kirsi Saarijärvi

   

Koe tehtiin lysimetrikentällä Maaningalla Pohjois-Savossa MTT:n Halolan koetilan laitumella. Kenttään on kaivettu 12 muoviallasta syvälle maan sisään. Altaat ovat tiiviitä. Ne keräävät kaiken maan läpi valuvan veden sulamisvesistä kasteluvesiin.
Altaat ovat niin syvällä, että normaali pellolla tapahtuva toiminta ei häiriinny oli kyse sitten eläinten laiduntamisesta, niittämisestä tai kyntämisestä.

Valuneesta vedestä voidaan mitata typpipitoisuus.
Alun perin altaiden päällä oli niittonurmi ja sen jälkeen laidun. Kokeessa verrattiin niiden typpihuuhtoumaa. Halolassa on Pohjoismaiden ainoa vastaavanlainen tutkimuskenttä.
- Tässä mittakaavassa, missä olemme lähestyneet tätä asiaa eli olemme ottaneet huomioon pohjavedet ja pintavedet, sekä typen kaasumaiset päästöt laitumelta niin Pohjoismaista ei löydy yhtään samanlaista tutkimusta, sanoo Kirsi Saarijärvi.

kuuntelekuuntele Kesto 4'27"

 

 

 


Toimittaja, haastateltavan kuva: Kari Salmela
Kuvituskuvat: Kirsi Saarijärvi

Haastateltavana:

  • Tutkija Kirsi Saarijärvi, MTT, Kuopion yliopisto

29.4.2009
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: