K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

 

 

  Kuva: Kimmo Salv'en
  Professori Jussi Kauhanen
   

Intia nousee Kiinan rinnalle suomalaisten yliopistojen tutkimusyhteistyössä

Kuopion yliopistolla on ollut Kiinan kanssa yhteistyötä jo kohta kymmenen vuoden ajan. Nyt Kuopion yliopisto on vahvistamassa yhteistyötä myös intialaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Kuopion yliopiston yhteistyö intialaisten kumppanien kanssa liittyy tällä hetkellä kansanterveys- ja ympäristötutkimukseen. Intia-yhteistyötä Kuopion yliopisto tekee pohjoismaisen Nordic Centre in India (NCI) -konsortiossa. Kahdenkymmenen pohjoismaisen yliopiston muodostaman konsortion tavoitteena on edistää Intiaan liittyvää tutkimusta ja intialaisten ja pohjoismaisten yliopistojen yhteistyötä. Lähiajan tavoitteina on vahvistaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyötä erityisesti terveyteen ja ympäristöön liittyvillä alueilla, jotka ovat myös Kuopion yliopiston strategisesti keskeisiä vahvuuksia.

Miksi Intia? Kahdesta idän jättiläisestä Kiina on 2000-luvulla vetänyt maailmalla suuremman huomion puoleensa. Kiina on ollut kilpailijaansa edellä paitsi talouskasvussa myös usealla muulla mittarilla mitaten. Monet yliopistot Euroopassa ovat viime vuosina avanneet kovalla vauhdilla yhteyksiä Kiinaan.

Intia voi kuitenkin olla pitkällä aikavälillä Kiinaakin kiinnostavampi ja hyödyllisempi kumppani Euroopalle. Näin väittää pohjoismaisten yliopistojen Intia-konsortion NCI:n suomalainen puheenjohtaja, professori Jussi Kauhanen Kuopion yliopistosta. Tälle arviolle löytyy tukea myös eräistä kansainvälisistä arvioista. Kiinaan verrattuna Intia on talouskehityksessä tullut perässä, mutta vauhti on sielläkin kova. Kauhasen mukaan Intian rikkaus on sen kulttuurinen monimuotoisuus. Intian yliopistoista löytyy valtava määrä todellisia helmiä. Potentiaalia on valtavasti.

kuuntelekuuntele Kesto 4'40"

 

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Professori Jussi Kauhanen, Kuopion yliopisto

10.6.2009
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: