K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Ikääntyvien yliopiston luentoja 2009

 
Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopisto on Kuopion kesäyliopiston ja Kuopion yliopiston avoimen yliopiston toimintaa.

Kevään 2009 luennot:

Ikoni aidon ihmisyyden julistajana

Teologian maisteri Vladimir Sokratilin, Valamon kansanopiston teologisten aineiden opettaja kertoo luennossaan ortodoksisesta ikonitaiteesta. Ikoni tarkoittaa niin kuvaa kuin kuvaustakin, ja se siten viestittää kokonaisesta aatteesta, jopa maailmankuvasta.

Ikoneja ei ole aina kunnioitettu ortodoksisessa kirkossa. Vuonna 787 pidetyssä Nikean kirkolliskokouksessa päätettiin nostaa ikoni yhdenvertaiseksi pyhän Herran ristin ja Evankeliumin rinnalle.

kuuntele Kesto: 1'14'19"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 26.2.2009

   

Uusi vanhuus asumisyhteisössä

Kuopion yliopiston suunnittelija Seija Okulov puhui Ikääntyvien yliopiston luentosarjaan kuuluvassa luennossaan sosiaalisuudesta ja yhteisöllisyydestä vanhusasumisessa.

Okulovilla on sosiaalityöntekijän tausta ja hän teki vuonna 2008 lisensiaatintutkimuksen vanhusten palveluasumisesta toimintakyvyn näkökulmasta, sivuten jo silloin myös vähemmän tutkittua sosiaalisen vanhenemisen näkökulmaa.

kuuntele Kesto: 45'34"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 19.2.2009

   

Martti Simojoki - kirkon Kekkonen

Toimittaja, TT Pekka Niirasen luennon pohjana on Niirasen viime syksynä ilmestynyt teos "Martti Simojoki - kirkon ääni". Simojokea voidaan pitää yhtenä Suomen merkittävimmistä kirkonmiehistä, hänen auktoriteettinsa oli kirkon piirissä ehdoton.

Niiranen kuvaa luennossaan Simojokea kirkon "Kekkoseksi", vahvaksi ja lujatahtoiseksi kirkonmieheksi, joka taiteili parhaansa mukaan hengellisen sielunpelastuksen ja maallisten haasteiden välillä.

kuuntele Kesto: 59'58"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 15.1.2009

   

Katso myös muut ikääntyvien yliopiston luennot: