K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

 
   
   

Tutkimus: itsensä viiltäminen on nuoren hätähuuto

Terveystieteiden maisteri Marja-Liisa Rissanen selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan nuorten itseensä kohdistamaa viiltelyä ja viiltelevien nuorten auttamista. Nuorten viiltely on kaiken kaikkiaan varsin huonosti tunnettu ilmiö, eikä vastaavaa tutkimusta ole Suomessa aiemmin tehty.

Itsensä viiltäminen on oman ihon vahingoittamista vaikkapa kynsimällä, viiltämällä tai polttamalla. Näkyvät jäljet ovat nuoren hätähuuto avun tarpeen puolesta. - Itsensä viiltäminen ei kuulu tavallisen nuoren tavalliseen elämään. Toisinaan viiltäminen voi olla vain kokeilu, mutta jos se jää nuoren elämään niin kyse on ongelmista, joihin pitää hakea ja saada apua, Marja-Liisa Rissanen tarkentaa.

Mutta kuinka yleistä itsensä viiltäminen on? Kuopiolaistutkimuksen mukaan 13-17 vuotiaista nuorista 11,5 prosenttia ilmoitti viillelleensä itseään. - Kyseessä ei siis ole mikään tavattoman harvinainen ilmiö, Rissanen toteaa.

Itsensä viiltämisen taustalla on kaikentasoista väkivalta, jota nuori on joutunut kokemaan. - Se voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista väkivaltaa tai vaikkapa koulukiusaamista. Nuori kokee olevansa turvaton ja yksinäinen, eikä ole ketään keneltä hakea apua.

Marja-Liisa Rissanen kertoo, että viiltelyn ja psyykkisen oireilun, kuten masennuksen välillä on selvä yhteys. Monesti viiltämiseen liittyy myös päihteiden käyttöä.

Itseään viiltävän nuoren auttaminen edellyttää tietoa viiltelystä ilmiönä, mutta myös välittämistä ja puuttumista. - Julkista terveydenhuoltopalvelua ei saisi murentaa enää yhtään nykyisestä tasosta. Viiltelyyn pitää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja nuoren pitää saada nopeasti apua, Rissanen kertoo.

kuunteleKesto 4'16"

TtM Marja-Liisa Rissasen hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Itseään viiltävien nuorten auttaminen: käytännön teoria tarkastettiin Kuopion yliopistossa 30.10.2009.

 


Katso myös:

Toivo auttaa nuoria itsensä viiltelijöitä ja huumeenkäyttäjiä paranemaan
kantti.net

Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • TtM Marja-Liisa Rissanen

12.11.2009

 
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: