Lapsi altistuu ruuan karsinogeeneille jo ennen syntymäänsä

Anne Heikkinen - 23.10.2009 - 14:10:00

Tutuissa elintarvikkeista, kuten ranskanperunoista ja perunalastuista, löytyy pieniä määriä syöpää aiheuttavia aineita. Proviisori Kirsi Annola selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan, miten nämä haitalliset aineet kulkeutuvat raskauden aikana äidin verenkierrosta istukan läpi kohdussa kasvavaan ja kehittyvään lapseen.

Kuva: Kuopion yliopistoÄidin ruokavalio voi altistaa sikiön monille vaarallisille aineille jo ennen syntymää. Kirsi Annola kertoo, että haitallisia aineita ovat esimerkiksi akryyliamidi, jota on monissa kuumentamalla valmistetuissa ruoka-aineissa, kuten perunalastuissa sekä nitrosoamiinit, joita löytyy vaikkapa suolaamalla tai savustamalla säilötystä lihasta tai kalasta.

Kirsi Annolan tutkimuksen mukaan nämä aineet kulkeutuvat yllättävänkin helposti, täydellisesti ja nopeasti äidin verenkierosta istukan läpi sikiön verenkiertoon. – Raskaana olevan kannattaisikin syödä mahdollisimman monipuolisesti ja välttää yksittäisten ruoka-aineiden liiallista saantia, Annola toteaa.

Annolan väitöstutkimuksen tutkimusmenetelmänä käytettiin niin sanottua istukkaperfuusiomallia, jossa juuri synnytyksestä saatujen ihmisistukoiden verenkiertoja pidetään keinotekoisesti yllä. Proviisori Kirsi Annola kertoo, että tällä menetelmällä voidaan selvittää, millä tavalla ja miten nopeasti äidin verenkierrossa olevat aineet kulkeutuvat istukan läpi sikiöön.

kuunteleKesto 12'03"

 

Proviisori Kirsi Annolan toksikologian alaan kuuluva väitöskirja Sikiön altistuminen ruuan karsinogeeneille tarkastettiin Kuopion yliopiston farmaseuttisessa tiedekunnassa 10.10.2009.

 


Haastateltavana:

  • Proviisori Kirsi Annola

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer