Vartalonmuotoilukirurgian kysyntä kasvussa

Anne Heikkinen - 1.10.2013 - 11:39:01

Allia siellä, makkaraa täällä ja vähän löysää joka paikassa. Tuttu, mutta onneksi kohtuullisen harmiton tunne aika monelle meistä.

Voimakkaasti laihtuneille sen sijaan ongelma on todellinen. Esimerkiksi laihdutusleikkauksen jälkeen iho ei välttämättä kutistu hoikistuvan vartalon mukana, vaan jää arkista elämää haittaavaksi ihopoimuksi vaikkapa vatsan alueelle.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Leena Setälä Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että ihon kutistuminen on yksilöllinen asia ja riippuu elastiini-nimisen proteiinin määrästä. Elastiini on ihon omaa kuminauhaa, joka palautuu venytyksen jälkeen takaisin kuosiinsa.
– Toisilla elastiinia on suhteellisesti enemmän ja toisilla vähemmän, toisaalta elastiinin määrä vähenee vanhemmiten. Ihon voimakas venyminen voi myös murtaa tämän proteiinin ja se ei koskaan palaa ennalleen se revennyt iho.

 

Lähtökohtana toiminnallinen haitta

Laihdutusleikkausten jälkeisiä ongelmia korjataan vartalonmuotoilulla, joka on nopeimmin kasvava plastiikkakirurgian ala. Laihdutusleikkauksia tehdään Suomessa vuosittain reilut tuhat.
– Kyllä vartalonmuotoilun kysynnän kasvu näkyy.  Käytännössä vatsanpeitteiden muotoilukirurgian määrä on noin kolmasosa lihavuuskirurgian kahta vuotta aiemmasta määrästä, Setälä arvioi.

Mutta johtaako termi vartalonmuotoilu ajatukset harhateille vartalon muokkaamisesta mallinmittoihin?
– Kyllä mielikuvat ehkä tulevat ensimmäiseksi siitä, että tehtäisiin jotain kosmeettisia tarkoitusperiä palvelevia toimenpiteitä. Julkisella puolella emme tee esteettistä kirurgiaa, vaan potilaalla on aina jokin toiminnallinen ongelma, jota sitten plastiikkakirurgian keinoin autetaan, Leena Setälä painottaa.  

Julkisella puolella yleisin vartalonmuotoiluleikkaus on vatsanpeitteiden muotoiluleikkaus.
– On hyvin yksilöllistä, miten laihtumisen aiheuttama haitta tulee näkyviin. Kaikilla ongelma ei ole vatsassa, itse asiassa usein naisilla myös olkavarret eli allit aiheuttaa haittaa.

kuuntele Kesto 15'33"

 

Footer