Kuopion korkeakoulusta Itä-Suomen yliopistoon

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 10.3.2010 - 12:37:53

Professori Matti Uusitupa toimi Kuopion yliopiston rehtorina vuodesta 2001 aina yliopiston viimeiseen itsenäiseen toimintavuoteen, vuoteen 2009 saakka. Hän oli myös rakentamassa Itä-Suomen yliopistoa. Luennossaan Uusitupa kertoo Kuopion yliopiston vaiheista ja niistä syistä jotka johtivat kahden itsenäisen yliopiston vapaaehtoiseen fuusioitumiseen.

Ensimmäiset sanat Kuopion korkeakoulusta mainitsi
J. V. Snellman 1840-luvulla, jolloin hän toimi Kuopiossa yläalkeiskoulun rehtorina. Meni kuitenkin yli 100 vuotta ennen kuin haave Kuopion korkeakoulusta toteutui. Laki Kuopion korkeakoulusta annettiin 25.3.1966.

Uusitupa kuvaa luennossaan matkan varrella tapahtunutta, taistelu hampaasta, muutokset rahoituksessa ja trendeissä nousevat esiin.

Uusitupa kertoo, että Itä-Suomen yliopistoa rakennettaessa lähtökohtana oli kahden tasavertaisen yliopiston yhteistyö, keskinäinen luottamus ja yhdenvertaisuuden kunnioittaminen. Nämä teesit haluttiin pitää kirkkaasti mielessä koko prosessin ajan.

Vaikka Itä-Suomen yliopisto syntyikin kahden yliopiston vapaaehtoisen pohdinnan tuloksena, toteaa Uusitupa yliopistokentän muutoksille olevan laajemminkin tarvetta.
- Valtiovalta on aivan selvästi todennut, että suomessa tarvitaan yliopistoreformi, on todettu että meillä on liikaa näitä koulutusyksikköjä. Ja tämä Kuopion ja Joensuun yhdistyminen on yksi kolmesta kärkihankkeesta.

Muut kaksi kärkihanketta olivat Turun kauppakorkeakoulun liittäminen Turun yliopistoon ja Aalto-yliopiston muodostaminen pääkaupunkiseudulla.
- Aalto-yliopisto on saanut selvästi eniten huomiota mediassa ja Itä-Suomen yliopisto on selvästi edelleen huonosti tunnettu, Uusitupa toteaa. Hänen mielestään Itä-suomen yliopiston tunnettuuden kanssa onkin vielä paljon tekemistä.

Paljon on siis jo tapahtunut, mutta paljon on vielä tulossakin. Savonia-ammattikorkeakoulu tulee jo vauhdilla kohti Savilahden kampusaluetta. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettavaan kiinteistöön sijoitetaan hammaslääketieteellisen vaatima hammasklinikka ja Savonia-ammattikorkeakoulun terveydenhuoltoalan koulutus.

Ja mikäs kauniille kampukselle tullessa. Uusitupa kehuu kampusalueen kauneutta, joka näkyy niin kesällä kuin talvellakin. Yhtä valoisasti hän katsoo Kuopion korkeakoulua, jota hän kuvaa menestystarinaksi. Sellaisena hän toivoo Itä-Suomen yliopistonkin jatkavan.


Kuuntele luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 1' 08'37"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 21.1.2010.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopisto on Kuopion kesäyliopiston  ja Kuopion yliopiston avoimen yliopiston toimintaa.

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Lähettäjä: kapa. (vieras) - 2.5.2010 - 07:09:00

Ei varmaan ollut tarkoituksena, että linkistä avautuu Hannu Isotalon luento?

Lähettäjä: Kimmo Salvén - 2.5.2010 - 08:21:14

Ei ollut ei. Virhe on korjattu, kiitokset ilmoituksesta.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer