K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

» Saatavuus, tuotevalikoima ja hinta rajoittavat luomun käyttöä päiväkodeissa

Onko luomuruoka terveellisempää kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka? Tähän ei voida vastata, koska luomuruoan ravitsemuksellista sisältöä ei ole juuri tutkittu luotettavasti. Käsityksemme luomuruoan terveellisyydestä perustuvat esimerkiksi siihen, että luomutuotannossa ei sallita keinotekoisien torjunta-aineiden käyttöä, ja kun tavanomaisesti tuotetussa ruoassa saa olla 300 lisäainetta, luomussa niitä saa olla vain 30.

» Alzheimerin taudille altistavia geenejä tunnetaan kymmeniä - lisää etsitään koko ajan

Ainakin noin neljälläkymmenellä prosentilla Alzheimer-potilaista esiintyy suvussa dementiaa. Alzheimerin taudille altistavia riskigeenejä tunnetaan jo kymmeniä ja lisää etsitään koko ajan. Kuinka suurta osaa perinnöllisyys näyttelee tautiin sairastumisessa? Mitkä muut tekijät lisäävät sairastumisen todennäköisyyttä? Kysymyksiin vastaa dosentti Mikko Hiltunen Kuopion yliopistosta, joka on yksi riskigeenien metsästäjistä.

» Jouni Holopainen: Nykyopiskelija elää paradoksialassa

-Toisaalta meiltä toivotaan perheen perustamista, lastenhankintaa ja aktiivista kansalaisuutta, mutta toisaalta käteemme lyödään paineet nopeasta valmistumisesta ja yhteiskunnan nykytilasta. Toisin sanoen nykyopiskelija elää paradoksialassa, tiivisti opiskelijan arkea Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jouni Holopainen puheessaan yliopiston lukuvuoden avajaisissa.

» Polyamiinilääkkeillä syöpä- ja aineenvaihduntasairauksia vastaan

Polyamiinit ovat molekyylejä, joita esiintyy lähes kaikissa elollisissa soluissa. Ne ovat välttämättömiä solujen kasvun säätelyssä ja solujen erilaistumisessa. Syöpäsoluissa polyamiinien kasvua pyritään kuitenkin hillitsemään erilaisilla polyamiinilääkkeillä. Polyamiinilääkkeet ovat yhdistelmälääkkeitä, joita voi räätälöidä erilaisiin sairauksiin. Hyviä tuloksia on saatu esimerkiksi paksusuolen polyyppien ehkäisyssä, aivokasvainten hoidossa sekä aineenvaihduntasairauksissa, kertoo professori Leena Alhonen Kuopion yliopiston A.I. Virtanen –instituutista.

» Suomalainen elintarviketeollisuus mukana ravitsemussuositusten laatimisessa

Tuskin on suomalaista aikuista, joka ei joskus olisi kuullut koko kansaa koskevista ravitsemussuosituksista tai nähnyt kuvaa ravintoympyrästä tai –kolmiosta tai tutustunut lautasmalliin. Näiden suositusten taustalla on valtion ravitsemusneuvottelukunta. Neuvottelukunnan kokoonpano muuttui uudeksi kolmivuotiskaudeksi. Uutena jäsenenä aloitti muun muassa dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta.

» Kuopio on liikkujan kaupunki

Monipuolisen liikuntaohjelman teko ei vaadi Kuopiossa kuulumista urheiluseuraan tai liittymistä yksityiseen kuntoklubiin. Kuopio tarjoaa kaikilla mittapuilla hyvät liikuntamahdollisuudet, vaikka ei urheiluseuraan kuuluisikaan.

Kaupungista löytyvät erinomaiset ulkoilureitit ja retkeilypaikat. Lisäksi ovat kaupungin ylläpitämät uimahallit, kuntosalit ja monet muut lukuisat sisäliikuntapaikat.