K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     


Kuva: Kimmo NyyssönenJ.V.Snellman 200 vuotta

Johan Vilhelm Snellman (1806-1881) asui Kuopiossa vuosina 1843-1849. Yläalkeiskoulun rehtorin viran saamisen myötä Kuopiosta muodostui J.V. Snellmanille monivuotinen asuinpaikka.

J.V.Snellman 200-juhlavuoden Kuopion osuus painottuu erityisesti perustuskimustyyppiseen paneutumiseen J.V.Snellmanin elämään ja toimintaan. Lukuisissa juhlavuonna 2006 järjestettävissä seminaareissa alan johtavat spesialistit pohtivat aikaisemmin käsittelemättömiä teemakokonaisuuksia. Lähtökohtana on teemojen tieteellis-kriittinen tarkastelu.

Kantti taltioi osan juhlavuoden tilaisuuksista. Taltioitavissa tilaisuuksissa kuullut puheenvuorot ovat kuultavissa näiden sivujen kautta. Sivustoa täydennetään juhlavuoden kuluessa.


Filosofiaseminaari lukiolaisille J. V. Snellmanin
200-vuotisjuhlavuoden merkeissä

Kuopion kauppatorin laidassa sijaitsevassa Lyseon lukiossa järjestettiin 11.10.2006 kuopiolaisille lukiolaisille suunnattu filosofiaseminaari J. V. Snellmanin hengessä.

Tilaisuudesta taltioitiin seuraavat puheenvuorot:

Tie - tietäminen
FL Eero Ojanen

Aamupäivän ensimäisen puheevuoron sai FL, Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja Eero Ojanen. Ojanen määritteli puheessaan tien, tiedon ja totuuden yhteyttä - mutta painotti myös sitä, ettei asioita edes tulisi aina tiukasti määrittää.

kuuntele Kesto: 28'00"
  Kuva: Kimmo Nyyssönen
     

J. V. Snellman ja suomen kieli
Runoilija, taiteilijaprofessori Risto Ahti

Aamupäivän toinen puhuja oli runoilija, taiteilijaprofessori Risto Ahti. Hän maalaa omassa puheenvuorossaan vahvan 1800-luvun alun ajankuvan.

kuuntele Kesto: 35'07"
  Kuva: Kimmo Nyyssönen
     

Totuus
Professori Timo Airaksinen, Helsingin yliopisto

Iltapäivän ensimmäinen puhuja oli Helsingin Yliopiston professori Timo Airaksinen, joka pohti puheenvuorossaan totuutta. Mikä on totuus ja mikä on sen suhde empiiriseen tietoon? Entä mikä on totuuden suhde fiktioon?

kuuntele Kesto: 33'07"
  Kuva: Kimmo Nyyssönen
     

Ympäristö ja oikeus - hetken
muoti-ilmiö vai oikeusfilosofian
uusi suunta?

Tutkija Simo Kyllönen, Helsingin yliopisto

Iltapäivän päätteeksi Helsingin Yliopiston tutkija Simo Kyllönen lähestyi siveysoppia  Snellmanin vuonna 1856 esittämän luentosarjan kautta.

Hän pohtii puheenvuorossaan luontokeskeistä lähestymistapaa ympäristöasioihin ja kysyy, voiko luonto tai luonnon hyvä määrittää oikean ympäristöpolitiikan?

kuuntele Kesto: 55'11"
  Kuva: Kimmo Nyyssönen

 

 
 

» J.V.Snellman 200 vuotta -juhlasivuston etusivulle (kantti.net)

Linkit:

» J.V. Snellman 200 vuotta -juhlasivusto

» Kuopion Lyseon lukio
 Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: