Suden suojeluun kaivataan uusia keinoja

Suden suojelu ei ole Suomessa sillä tasolla mitä voimassa olevalla sääntelyllä pyritään saamaan aikaan. Myös suojelun yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on koetuksella, kun susimäärien kasvattaminen koetaan uhaksi niin elinkeinolle kuin turvallisuudellekin.

Itä-Suomen yliopistossa aiheesta väitellyt hallintotieteiden maisteri Suvi Borgström kaipaakin suden suojeluun uusia ohjauskeinoja.
Kuva: Kimmo Salvén– Viimeisimpien tietojen mukaan susikanta on kääntynyt roimaan laskuun. Tilanne ei suden näkökulmasta kovin hyvältä näytä, Borgström toteaa.

EU:n luontodirektiivi vaatii suden suojelulle suotuisaa tasoa, mutta tämä ei käytännössä toteudu.
–  Viime aikoina on puhuttu paljon salametsästyksestä johon on pyritty lain muutoksilla puuttumaankin. Tämä on juuri se ongelma, millä tavoin valvontaa pystyttäisiin parantamaan.

Kun perinteisellä oikeushallinnollisella toiminnalla, eli kielloilla ja rangaistuksilla, ei ole suotuisaan suojeluun tasoon päästy, Borgström kaipaa suden suojelulle aiempaa toimivampia ja kannustavampia ohjauskeinoja.

–  Korvausjärjestelmä voisi perustua susien lukumäärään alueella. Tämän perusteella maksettaisiin tukea potentiaalisille vahingonkärsijöille riippumatta vahinkojen tapahtumisesta. Tämä loisi kannustimen suojella susia ja ennaltaehkäistä vahinkoja, Borgström toteaa.

kuuntele Kesto 5'07"

 

HTM Suvi Borgströmin väitöskirja Iso paha susi vai hyödyllinen hukka? Ekologis-juridinen näkökulma suden suojelun yhteiskunnalliseen hyväksyttävyyteen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 17.6.2011.

Kuvituskuva: dalliedee (CC-BY 2.0)

 

Kommentit

Eipä tartteisi susia nykyistä

Eipä tartteisi susia nykyistä enempää suojella kun nytkin saa pelätä, voivatko lapset olla turvassa oman kodin pihassa! Siis ihan oman pihapiirin lähistöllä on susia nähty parikin kertaa!

Jos susia halutaan suojella, se pitäisi tehdä levittämällä susikantaa nykyistä etelämmäs.

Tuo voisi olla hyväkin keino

Tuo voisi olla hyväkin keino suden salametsästyksen lopettamiseksi. Luulen että suurin osa salametsästyksestä tapahtuu juuri niiden toimesta joille ehdotetunkaltainen uudistettava korvausjärjestelmä toisi taloudellista tukea.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.