Haikara karkuteillä - hoitoa vai ei?

Pitkään valmistelussa ollut laki hedelmöityshoidoista jakaa mielipiteitä. Keskeisin kiistakysymys lienee se, pitäisikö hoitoja antaa myös yksinäisille naisille ja naispareille. Erimielisyyttä on myös siitä, onko lapsella oikeus saada tietää biologinen alkuperänsä eli sukusolujen lahjoittajan henkilöllisyys.

Mistä hedelmöityshoidoissa oikein on kysymys? Vastaajana on erikoislääkäri Maritta Hippeläinen Kuopion yliopistollisen sairaalan naistentautien poliklinikalta.

kuuntele Kesto 5'04"
 

     
Erikoislääkäri Maritta Hippeläinen
 

Suomalaisista pariskunnista noin 5-8 prosenttia kärsii lapsettomuudesta. Kuopion yliopistolliseen sairaalan hedelmöityshoitoihin hakeutuu vuosittain noin sata uutta pariskuntaa. Erikoislääkäri Maritta Hippeläinen kertoo, että hoito lähtee liikkeelle keskustellen ja pariskunnan elämäntapoja kartoittaen.

kuuntele Kesto 5'20"
     

Maritta Hippeläinen toteaa, että hedelmöityshoidot vaativat hoidettavalta pariskunnalta pitkäjänteisyyttä sekä henkistä kanttia ja kestävyyttä. Noin 80 prosenttia apua hakeneista saa nyytin kainaloonsa, mutta aina toivottuun tulokseen ei päästä.

 
kuuntele Kesto 4'48"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Erikoislääkäri Maritta Hippeläinen, KYS

13.3.2006