Käden alueen vaivat ovat haasteellista kirurgiaa

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma kaikkialla maailmassa. Tules-sairauksiin kiinnitetään erityistä huomiota juuri nyt, sillä elämme kansainvälistä tules-vuosikymmentä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuosikymmen-hanketta toteutetaan kaikkiaan 86 maassa eri puolilla maailmaa YK:n ja WHO:n tukemana.

 

     
Ylilääkäri Arvi Harju
 

Kipeä olka on toiseksi yleisin tuki- ja liikuntaelinvamma. Olkaa ja muita käden alueen vaivoja hoidetaan käsikirurgiana, joka on suomessa varsin tuore kirurgian ala. Käsikirurgian historiallinen tausta löytyy Yhdysvalloista, jossa toisen maailmansodan jälkeen oli runsaasti sodassa vaikeasti käsiin vammautuneita miehiä.

Mikä tekee käsikirurgiasta niin erityislaatuisen ja vaativan spesialiteetin? Kysymykseen vastaa seuraavassa ylilääkäri Arvi Harju Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

kuuntele Kesto 3'55"

 

     

Suurin osa käsikirurgiasta on päiväkirurgista toimintaa. Ylilääkäri Arvi Harju toteaa, että leikkauksen jälkeen ollaan vasta puolivälissä parantumista ja edessä on motivaatiota vaativa kuntoutuminen eli käsiterapia.

kuuntele Kesto 4'33"
 

     

Käsikirurgeja työllistävät sekä rasituksesta ja kulumisesta että erilaisista tapaturmista aiheutuneet vaivat. Vaativinta käsikirurgiaa edustavat kokonaan irtileikkautuneen käden replantaatiot.

Tekniikan kehittyminen on tuonut tullessaan uusia menetelmiä mikrokirurgiaan sekä muun muassa luutumista parantaviin aineisiin.

 
kuuntele Kesto 4'24"
     


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Ylilääkäri Arvi Harju, Kuopion yliopistollinen sairaala

21.3.2006