Taitaja 2007 - Ammattiosaajat kilpasilla. Kuva: Anne Haapalainen
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Alzheimer-tutkimus taistelee aikaa vastaan

Alzheimerin taudista ja dementiasta tiedetään koko ajan enemmän, mutta läpimurto niiden parantavan lääkkeen keksimiseksi puuttuu. Kumpaakaan ei voida parantaa, vain lievittää oireilua.

Alzheimerin tautia sairastaa Suomessa arviolta
70 000 ihmistä. Tuskin on perhettä tai sukua, jota Alzheimer tai dementia ei ole jollakin tavalla koskettanut. Julmaa tautia ei voida toistaiseksi parantaa.

Kuopiolainen A.I. Virtanen-instituutti on maailmankin mittakaavassa eturivin laitos Alzheimerin taudin tutkimuksissa. Professori Heikki Tanila kertoo, minkälaisten kysymysten parissa hänen tutkimusryhmänsä painiskelee.

 
Professori Tanila on optimistinen sen suhteen, että ainakin taudin pysäyttävä lääke vielä löytyy.
Mutta minkälainen itse asiassa on Alzheimerin tauti? Mistä se tulee tai muodostuu?
 
kuuntele Kesto 3'17"
     
Yhden lääkkeen kehittäminen on valtaisa operaatio. Lääkkeen tie tutkimuslöydöstä apteekin hyllylle ja käyttöön vie helpostikin 10-20 vuotta. Sinäkin aikana voi tapahtua vielä mitä vain. Tutkijoilta tutkimusryhmiltä vaaditaan kyllä pitkäjänteisyyttä.  
kuuntele Kesto 9'12"
     

Jutustelua A.I. Virtanen instituutin kauniilla sisäpihalla olisi voinut jatkaa vaikka miten pitkään, mutta aika rientää.  On mentävä eteenpäin.

Professori Heikki Tanila lähtee opastamaan kierrosta laitoksen eläinkoeosastolla.
Laitoksella tehdään paljon muistikokeita Alzheimeriin sairastuneilla hiirillä. Niiden virkeystilaa ja muistia seurataan moni eri kokein.

Yhdessä huoneessa on suuri musta vesiallas. Altaaseen vesirajan alapuolelle on asennettu pieni puinen jalusta. Hiiri laitetaan uimaan kerta toisensa jälkeen altaaseen - välillä jalusta on poissa. Kyseessä on musitikoe. Yllättävää kyllä, hiiri etsi lepopaikkaa aina samasta paikasta. Helppoa se ei ollut, sillä pyöreässä mustassa altaassa ei ollut mitään kiinnekohtia, jotka olisi voinut muistiinsa tallentaa.

     
Hiirille tehdyillä ravintokokeilla päästiin myös beta-amyloidi-proteiinin tutkimuksissa eteenpäin. Tämä proteiinihan on nykykäsityksen mukaan yksi keskeisimmistä Alzheimerin taudin tekijöistä.  
kuuntele Kesto 4'10"


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Professori Heikki Tanila, A.I. Virtanen -instituutti

6.10.2006