Sähköisten palveluiden hyödyt käyttäjille. Kuva: Kimmo Nyyssönen
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Ylipaino ja kolesteroli erityissyynissä kansallisessa terveystutkimuksessa

Noin 10 000 suomalaista on saanut kutsun kansalliseen terveystutkimukseen osallistumisesta. Kansanterveyslaitoksen FINRISKI 2007 -terveystutkimuksella kerätään tietoa yleisimmistä kansantaudeista eli sydän- ja verisuonitaudeista, aivosairauksista, syövistä, diabeteksesta sekä astmasta ja allergiasta.

Aiempien tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että suomalaiset elävät terveinä entistä pidempään. Positiivista kehitystä on tapahtunut erityisesti sepelvaltimotaudin, verenpainetasojen, ravitsemustottumusten sekä liikunnan suhteen.

 

     

Tutkimusprofessori Erkki Vartiainen

 

 

Kansallisella terveystutkimuksella on Suomessa pitkät perinteet; suomalaisten terveydestä on kerätty tietoa jo 35 vuoden ajan. Pitkäaikainen tutkimustieto on tärkeä väline muun muassa terveyspolitiikan suunnittelussa ja toteutumisen seurannassa, kertoo terveystutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori Erkki Vartiainen Kansanterveyslaitokselta.

kuuntele Kesto 6'01"
     

Nyt aloitettavassa terveystutkimuksessa seurataan erityisen tarkasti suomalaisten ylipainon sekä kolesterolitasojen kehitystä. Ylipaino on noussut jatkuvasti viimeisen 20 vuoden aikana ja kokonaiskolesteroli on valtaosalla suomalaisista edelleen liian korkea. Korkeita arvoja on lähes 20 prosentilla miehistä ja 13 prosentilla naisista. Ylipainoa on suomalaista aikuisista noin 20 prosentilla.

     

Tutkimusprofessori Erkki Vartiainen arvioi, että ylipainon ja kolesterolin taustalta löytyy ruokakulttuurin muutos: huomiota tulisi kiinnittää muun muassa nuorten miesten juuston- ja pitsansyöntiin sekä nuorten naisten syömän suklaan määrään.

 
kuuntele Kesto 7'35"
     

 

Kansallisen terveystutkimuksen alustavat tulokset valmistuvat syksyllä 2007.


Linkki:

KTL, kansallinen terveystutkimus

Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkimusprofessori Erkki Vartiainen, Kansanterveyslaitos

25.1.2007