K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Rakennusten terveystarkastajia on koulutettu Kuopiossa 10 vuoden ajan

Kuopion yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskuksen vetämä rakennusten terveysasiantuntijoiden koulutus on edelleen 10 toimintavuoden jälkeenkin ainutlaatuinen opintokokonaisuus maassamme.
"Saattaa olla ainoa myös maailmassa. En tiedä toista vastaavaa olevan missään", sanoo suunnittelija Helmi Kokotti Koulutus- ja kehittämiskeskukselta.

 


 

Rakennusten terveysasiatuntijoiden koulutus on myös hyvä esimerkki tutkijoiden ja soveltavan alueen asiantuntijoiden osaamisen yhteensovittamisesta.

"Oppilaat perehtyvät jonkun konkreettisen kosteusvaurion ratkaisuun. He tekevät siitä myös lopputyön. Kosteuden kulku eri rakenteissa on joskus hyvin monimutkainen. Kun AMK tuo opetukseen asiantuntemuksensa rakenteista ja niiden materiaaleista, yliopiston tutkijat tuovat ajan tasalla olevan tutkimustiedon mikrobien kasvuolosuhteista. Näin kokonaiskuvan saaminen on helpompi", tiivistää Kokotti.

Opetuksen suunnitteluissa ovat Kuopion yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskuksen lisäksi mukana Savon ammatti- ja aikuisopisto, Savonia AMK, Kuopion työterveyslaitos, Kansanterveyslaitos, VTT ja Tampereen Tekninen yliopisto.
Koulutuksessa neljä kokonaisuutta, joissa koulutetaan kosteus- ja homevauriotutkijoita (30op), sisäilmatutkijoita (24op) ja rakennusterveysasiantuntijoita (45op), joilla on mahdollisuus hakea henkilökohtainen sertifiointi VTT:ltä.

 

 

Suunnittelija Helmi Kokotti

Lisäksi kokonaisuus tarjoaa vähintään vuoden työkokemuksen omaaville insinööreille ylemmän AMK-insinöörin koulutusmahdollisuuden, jossa tutkinto antaa mm. rakennusfysiikan AA-pätevyyden.
Koulutus on tarkoitettu lähinnä teknikoille, insinööreille ja yliopistotutkinnon suorittaneille.

Koulutuskokonaisuuden on suorittanut noin 100 opiskelijaa eri puolilta maata. Tämän lisäksi koulutus on herättänyt osassa opiskelijoita kiinnostuksen jatkaa opintojaan yliopistossa.
"Kaksi väitöskirjaa on tekeillä. Toisen ohjauksessa on myös Tampereen Tekninen yliopisto mukana. Lisäksi on yksi lisensiaattityö ja puolenkymmentä maisterintutkintoa henkilöiltä, jota ovat tämän koulutuksen suorittaneet", sanoo Kokotti.

Rakennusterveysasiantuntijakoulutus kestää puolitoista vuotta.
"Puolet opetuksesta on luento-opetusta ja harjoittelua laboratoriossa. Toinen puoli on omatoimista opiskelua."
Opetukseen koulutuspaikkakuntana on pääsääntöisesti Kuopio. Opiskelijat kokoontuvat noin kerran kuussa 3-4 päivään kestäville lähiopetusjaksoille.
"Ne liittyvät todellisten sisäilmaongelmien selvittämiseen olemassa olevissa kohteissa. Tällaisesta opiskelija laatii lopputyönsä eri asiantuntijoiden ohjaamina", sanoo Kokotti.

Kun hanke lähti aikoinaan liikkeelle, oli Savonian rakennustekniikalla oli merkittävä rooli opetuksen suunnittelussa, myöhemmin myös Savon ammatti- ja aikuisopistolla.
"Tutkimus ja uusimpien tutkimustulosten vieminen kentälle tulee sitten tietysti täältä yliopiston puolelta"
"Savonian rooli on ollut kasvamaan päin, koska syksyllä lähti liikkeelle rakennustekniikan ylempi AMK-tutkinto"

Suunnittelija Helmi Kokotti kertoo lähes kaikkien rakennusterveysasiantuntijoiden työllistyneen. Opetukseen he ovat olleet tyytyväisiä. Sähköpostikysely toi hyvän palautteen.
-Hyvä maine on paras markkinointikeino, sanoo Helmi Kokotti.

Kuuntele Helmi Kokotin haastattelu

kuuntelekuuntele Kesto 14'12"

 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Suunnittelija Helmi Kokotti, Kuopion yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus

27.2.2008




Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: