K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Kuopion yliopiston tutkimus kansainvälisesti korkeatasoista

Kuopion yliopistossa on saatu päätökseen järjestyksessä toinen tutkimuksen kansainvälinen arviointi. Ensimmäinen arviointi tehtiin vuonna 2001.

Tutkimuksen arviointi käynnistyi tammikuussa, kun tiedekuntapaneelit vierailivat yliopiston laitoksilla ja tiedekunnissa. Tiedekuntapaneelien puheenjohtajista muodostuvan yliopistopaneelin tehtävänä oli arvioida Kuopion yliopiston tutkimuksen tasoa kokonaisuudessaan ja yliopiston tutkimusstrategiaa. Yliopistopaneelin loppuraportti julkaistaan huhti-toukokuussa.

 

 

Kuva: Anne Heikkinen

 

Laitos- ja tiedekuntatason arvioinnissa Kuopion yliopisto menestyi keskimäärin hyvin: arviointiasteikolla 1-7 laitosten yleisarvosanan keskiarvo oli 4,6.

Neljä laitosta sai yleisarvosanaksi toiseksi korkeimman arvosanan 6. Tutkimuksen taso kansainvälisessä vertailussa sai arvion 4,4. Kaksi laitosta arvioitiin tasolle 6.

 

 

Rehtori Matti Uusitupa

Arvioinnin yhteydessä keskusteltiin myös tulevan Itä-Suomen yliopiston rakenteesta, tutkimusstrategiasta ja painopistealoista. Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa uskoo, että Itä-Suomen yliopisto tuo helpotusta kehittämistä vaativille alueille, esimerkiksi opetuskuormituksen uudelleenarviointiin.

Haastavaa on, miten Kuopion yliopisto voi säilyttää profiilinsa Itä-Suomen yliopistossa. Opiskelijoiden rekrytointiin on panostettava valtakunnallisesti, professori Erkki Ojala neuvoo.

Joensuun yliopiston tutkimuksen kansainvälinen arviointi on myös käynnistynyt ja se valmistuu kesällä 2008. Molempien yliopistojen arvioinnin tuloksia tullaan käyttämään Itä-Suomen yliopiston tutkimusstrategian valmistelutyössä.

Kuopion yliopisto on Helsingin Yliopiston ohella toinen yliopisto, jossa tutkimuksen kansainvälisen arviointi toteutettiin toisen kerran.

 

Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa ja vararehtori Pentti Kalliokoski toteavat tyytyväisyytensä arvioinnin tulokseen. Neljä laitosta: bioteknologian ja molekulaarisen lääketieteen laitos A. I. Virtanen -instituutista sekä fysiikan laitos, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitos ja hoitotieteen laitos saivat yleisarvosanan kuusi:

kuuntelekuuntele Kesto 3'01"

 

 

Arvioinnissa kiitetään muun muassa Kuopion yliopiston strategian kehittelyä ja Kuopion yliopiston tutkijoiden, opiskelijoiden ja opettajien innostunutta ja positiivista mielialaa ja ilmapiiriä, kertoo yliopistopaneelin puheenjohtaja, professori Kalervo Väänänen:

kuuntelekuuntele Kesto 4'04"

 

 

 

Kuopion yliopistossa opetuskuormat ovat keskimäärin kohtalaisen kovat. Kalervo Väänänen kertoo, mitä muuta kehitettävää Kuopion yliopiston laitos- ja tiedekuntatason arvioinneissa löytyi:

kuuntelekuuntele Kesto 5'06"

 

 

 

 

Tiedekuntapaneelien puheenjohtajat Erkki Oja Teknillisestä korkeakoulusta (vasemmalla), Ilkka Virtanen Vaasan yliopistosta, Kalervo Väänänen Turun yliopistosta ja Markku Koulu Turun yliopistosta.

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Rehtori Matti Uusitupa, Kuopion yliopisto
  • Vararehtori Pentti Kalliokoski, Kuopion yliopisto
  • Yliopistopaneelin puheenjohtaja, professori Kalervo Väänänen, Kuopion yliopisto

2.4.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: