K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Juniorit opettavat tietotekniikkaa senioreille Kuopion G&G-hankkeessa

G&G-malli tulee sanoista grandparents & granchildren, ja tarkoittaa alkumuodossaan sitä, että tietotekniikan maailmaan syntyneet lapsenlapset opettavat tietokoneen käyttöä isovanhemmilleen. Malli syntyi Italiassa, mutta nyt se on leviämässä muihinkin Euroopan maihin. Suomeen mallin toi Savon ammatti- ja aikuisopistossa Kuopiossa työskentelevä Anni Karttunen.

 


 
 

 

Projektikoordinaattori Anni Karttunen

Kuopiossa mallia aletaan toteuttaa syksystä 2008 niin, että seniorit tulevat opiskelemaan tietotekniikan taitoja ammatti- ja aikuisopiston tiloihin. Opetusta on yhteensä 15 tuntia. Jokainen seniori saa oman tutor-opettajan. Tutorit ovat ammatti- ja aikuisopiston tai ammattikorkeakoulun opiskelijoita, jotka saavat tästä vapaaehtoistyöstä palkaksi opintopisteitä.

Toimintamallin avainsanoina ovat vapaaehtoisuus, maksuttomuus ja matala kynnys tulla opiskelemaan.

Kuka tahansa voi suorittaa opintoja myös itseopiskellen netissä, osoitteessa www.geengee.eu. Sieltä löytyvät suomalaiset G&G-projektisivut sekä Nettijumppa-harjoittelumateriaali.

Nettijumppa on www-sivusto, joka on kehitetty harjoittelua varten. "Lapsenlapset" voivat käyttää harjoituksia kun he opettavat "isovanhempia". Sivusto on käännetty kaikille projektissa olevien maiden kielille ja kaikki "lapsenlapset" käyttävät samaa sivustoa koko Euroopassa.

Suomenkielinen materiaali on ECDL Finlandin (www.ecdl.fi) virallisesti hyväksymä opetusmateriaali eKansalainen-tutkinnon suorittamista varten. Sivuilla on myös ohjeita seniorin tutor-opettajaksi ryhtyvälle, kertoo Anni Karttunen.

kuuntelekuuntele Kesto 10'16"

 

 

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Projektikoordinaattori Anni Karttunen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
  • Senioriopiskelija Kalle Keinänen, Kuopio
  • Tutor Reetta Lepola, Kuopio

23.4.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: