K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Sexpon toiminnanjohtaja Jukka Virtanen:
Median voisi valjastaa 2000-luvun seksuaalivalistuksen käyttöön

Media, mainonta ja viihdekulttuuri vaikuttavat nuorten ajatteluun, asenteisiin, odotuksiin ja uskomuksiin seksuaalisuudesta. Niillä on vaikutusta myös biologisen kehon kasvuun, kehitykseen ja aineenvaihduntaan, toteaa Sexpo säätiön toiminnanjohtaja, seksologi Jukka Virtanen.

 
 
  Seksologi Jukka Virtanen
   

Vaikutuksille ovat altteimpia moniongelmaiset ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, mutta muutkin nuoret voivat muodostaa käsityksiään ja odotuksiaan seksuaalisuudesta paljolti viihteen pohjalta. Vaikka nuorilla olisi oikeat tiedot asioista, tiedot eivät ohjaa käyttäytymistä, vaan asenteet, uskomukset ja arvot.

Nuorten seksuaalikasvatus on tärkeää. Opettaja-lehti kertoo terveydenhoitajien olevan huolissaan nuorten seksuaalikäyttäytymisestä. Suomen terveydenhoitajaliiton mukaan seksuaalikäsityksiä muokkaavat ylierotisoituneen yhteiskunnan viestit, joita tulvii mainoksista ja viihdeteollisuudesta.

Opettaja-lehden kyselyn mukaan opettajat haluaisivat lisätä seksuaalikasvatuksen määrää kouluissa. Jukka Virtanen aloittaisi seksuaalisen varhaiskasvatuksen jo päiväkodeissa tyttönä ja poikana olemisesta.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan runsas viihdemedian kulutus aikaistaa nuorten biologista kypsymistä ja seksuaalista käyttäytymistä. Vaikka nuorilla olisi oikeat tiedot ihmisen sukupuolisuudesta, seksuaalissävytteinen viihde voi antaa vääriä asenteita, uskomuksia ja malleja nuorten käyttäytymiseen.

Mutta - viihdemedian voi taitavasti käyttäen suitsia myös modernin seksuaalivalistuksen palvelukseen. Kuinka se tapahtuu, kertoo seuraavassa Sexpo säätiön toiminnanjohtaja seksologi Jukka Virtanen.

kuuntelekuuntele Kesto 18'22"

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Seksologi Jukka Virtanen, Sexpo säätiön toiminnanjohtaja

21.5.2008




Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: