K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Viittomakielialan koulutus juhli Kuopiossa useita pyöreitä vuosia

 
  Pirkko Mikkonen ja hänen ensimmäiset viittomakielen opettajakoulutettavansa
   
 
  Ts. rehtori Päivi Jäntti
   
 
  Toiminnanjohtaja Markku Jokinen

Suomalaisten viittomakielen tulkkien koulutuksen uranuurtaja oli 30 vuotta sitten Kuurojen Liitto. Tulkkien koulutus kesti aluksi muutaman viikon. Nykyisin koulutus on jo ammattikorkeakoulutasoista ja kestää neljä vuotta, sillä viittomakielen ja viittomakielisen kulttuurin omaksuminen vaatii aikaa.

Viittomakielialan koulutus on kasvanut ja laajentunut Kuopiossa moninkertaiseksi alun eli Pohjois-Savon kansanopiston viittomakielen opettajakoulutuksesta nykyisen Pohjois-Savon opiston viittomakielen ohjaajakoulutukseen ja samassa talossa toimivan Humanistisen ammattikorkeakoulun (HUMAK) Kuopion yksikön viittomakielen tulkkikoulutukseen.

Viittomakielenohjaajia valmistuu Kuopion ohella Turusta ja Rovaniemeltä. Viiittomakielentulkkeja koulutetaan HUMAKin Kuopion yksikön lisäksi Helsingin yksikössä ja Diakonia-ammattikorkeakoulussa Turussa. Syksyllä 2008 amk-aloituspaikkoja tulee lisää sekä Humakille että Diakille.

Vuonna 2009 käynnistyy myös kaksi viittomakielentulkkien uutta ylemmän amk-tason tutkintoa ja niihin johtavat koulutukset, tulkkitoiminnan koulutusohjelma työelämän tämän hetken vaatimuksien täyttämiseksi ja englanninkielinen, kansainvälinen EUMASLI (European Master for Sign Language Interpretation)-tutkintoon johtava tulkkikoulutus. EUMASLI valmistaa tulkkeja kansainvälisiin työtehtäviin Eurooppa-tasolle.

Parastaikaa suunnitellaan uudistuksia myös viittomakieliseen palvelutoimintaan. Vuonna 2010 viittomakielen tulkkipalvelut siirtyvät kunnilta valtion eli Kelan hoidettavaksi. Vielä on avoinna, kuinka palvelut organisoidaan. Tavoitteena on joka tapauksessa palvelujen entistä tasa-arvoisempi saatavuus, kertoo Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen. Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen kommentoi, millaisin odotuksin uudistukseen suhtaudutaan Liitossa.

kuuntelekuuntele Kesto 15'21"

 

 

 

Koulutusjohtaja Pirkko Mikkonen on kuopiolaisen viittomakielialan koulutuksen pioneeri. Näin hän kertoo viittomakielialan koulutuksen historiasta Kuopiossa:

kuuntelekuuntele Kesto 5'17"

 

 

 

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Koulutusjohtaja Pirkko Mikkonen, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Kuopio
  • Ts. rehtori Päivi Jäntti, Pohjois-Savon opisto
  • Pääjohtaja Jorma Huuhtanen, Kela
  • Toiminnanjohtaja Markku Jokinen, Kuurojen Liitto
  • Markku Jokista tulkkaa viittomakielentulkki Heidi Nyberg

23.5.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: