K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Sorkkasairauksien kustannukset ovat suuria

Jos ihmisen jalka tuntuu kipeältä, kärsii siitä koko ruumis. Samoin on eläimellä. Tuotantoeläimillä, meillä erityisesti lehmillä sorkkien terveys on oleellista paitsi eläimen itsensä hyvinvoinnin kannalta myös tuotannollisista syistä. Ontuva lehmä tuottaa ajan oloon huonommin maitoa.

Kuopiossa on parhaillaan menossa märehtijöiden ontumista käsittelevä Lameness in Ruminants -kongressi, jossa on 300 osanottajaa 30 maasta. Asiantuntijoiden esitelmiä on niinkin eksoottisista märehtijöistä kuin kameli. Kilpakamelien sorkkien terveys on tärkeää. Maailmalla myös lampaiden ja vuohien sorkkien terveydellä on suuri merkitys.

Kongressin näkökulma on, kuinka saada terveet sorkat pysymään terveinä. Tähän tarvitaan karjankasvattajien havainnointitarkkuutta, mutta teknisiäkin apuvälineitä esimerkiksi lehmien ontumisen havaitsemiseen on olemassa. Kuopiolaisen professori Jaakko Monosen tutkimusryhmä on esimerkiksi kehittänyt menetelmiä eläinten liikkumisen seuraamiseksi kolmiulotteisesti. Terveitä sorkkia pitäisi myös hoitaa pari kertaa vuodessa. Suomessa hoidetaan vuosittain noin 100.000 lehmän sorkat. Kaksi kolmasosaa sorkista jää hoitamatta.

Lehmien sorkkaterveyttä Helsingin yliopistossa tutkiva Minna Kujala toteaa, että Suomessa yleistyvien pihattonavettojen ongelma on parsinavettaa märempi ympäristö, jossa myös tartuntatautien aiheuttajat viihtyvät.

kuuntelekuuntele Kesto 8'47"

 

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Tutkija Minna Kujala, Helsingin yliopisto

12.6.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: