K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

 

 

Sirpa Hartikainen

Ikääntyneiden ravitsemuksessa puutteita

Professori Sirpa Hartikainen puhui kansainvälisellä aivoviikolla muun muassa aivojen ja ravinnon suhteesta sekä yleisemmin ikääntyvien ravitsemuksesta. Ikääntyvillä hartikainen tarkoittaa 75 vuotiaita ja sitä vanhempia

Jotta esimerkiksi lääkehoidon ja muun hoidon pohja olisi vakaa, myös fysiologian pitäisi olla kunnossa. Riittävän ravitsemuksen saaminen on siis välttämätöntä tasapainoisen hoidon saamiseksi.

Nälkään, janontunteeseen sekä hajuaistiin liittyvät tuntemukset muuttuvat iän myötä, mikä tuokin omat haasteensa perushyvinvoinnin ylläpitämisessä.
Ylipaino ja liiallinen ruuansaanti ovat harvoin ikäihmisten ongelmana, pikemminkin päin vastoin. Haju- ja makuaistin rappeutumisen myötä ruokailu muuttuukin enemmän pakolliseksi toimenpiteeksi kuin nautinnoksi, tämä taas on omiaan vähentämään nautitun ruuan määrää.

Paino lähteekin helposti alaspäin joka voi tuntua mielekkäältä, mutta tästä kehitystä Hartikainen ei pisteitä anna.

Pääosin ravitsemukselliset ohjeet ovat ikäihmisille samat kuin muillekin. Kun radio, tv ja lehdet pursuavat painonhallintaan ja ruokavalioon liittyvää materiaalia, kannattaa kuitenkin muistuttaa että kaikki mikä pätee nuorempiin ei enää päde ikääntyviin. Nestettä tulisi juoda iäkkäänäkin reilusti ja painoindeksi sekä vyötärön mitta tulisi pääsääntöisesti unohtaa, ne ovat enemmänkin nuoremman väestön painonhallintatyökaluja.

Kuuntele Hartikaisen puheenvuoro:

kuuntelekuuntele Kesto 23'50"
   


Samasta tilaisuudesta taltioitua:

Mia Kivipelto: Alzheimerin taudin kaari on kymmeniä vuosia

Matti Uusitupa: Oikealla ravinnolla ehkäistään aivosairauksia

Taltiointi: Kimmo Salvén

Haastateltavana:

  • Professori Sirpa Hartikainen, Kuopion yliopisto, geriatrian yksikkö

6.4.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: