K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Taxell: Valtion pidettävä lupauksensa yliopistoille

 

Itä-Suomen yliopiston aloittamisen kynnyksellä Kuopion yliopistossa vietettiin viimeisiä Kuopion yliopiston nimissä järjestettyjä lukuvuoden avajaisia.

Tilaisuudeen juhlapuhujaksi kutsuttu ministeri Christoffer Taxell nosti puheenvuorossaan esille huolensa valtion rahoituslupausten pitävyydestä. Valtion yliopistopolitiikan uskottavuus edellyttää, että yliopistoille annettu lupaus niihin sijoittamisesta niiden lahjoituksina saaman pääoman perusteella pitää.

- Allokoitaessa yhteiskunnan varoja yliopistoille niiden toiminnan tulosten ja laadun tulee olla ratkaisevassa asemassa, Taxell totesi huomauttaen, että Suomen historian huomattavimmat yhdelle yliopistolle kerralla osoitetut taloudelliset resurssit valtio on kuitenkin ilman kilpailua ja laadun arviointia allokoinut Aalto-yliopistolle.

Yliopistojen varainkeruutoiminta on alkanut vilkkaana. Julkisuuteen on noussut epäilyjä siitä, ettei kerättäviä varoja kohti valtion taholta luvattuja summia maksettaisikaan yliopistoille täysimääräisenä.
- Valtion yliopistopolitiikan uskottavuus edellyttää nyt että valtiovalta - heikosta taloustilanteesta huolimatta - pysyy sitoumuksessaan sijoittaa kuhunkin yliopistoon 2,5 kertaa sen pääoman, jonka yliopisto saa lahjoituksina peruspääomaan 31.12.2010 mennessä. Tätä koskeva keräystoiminta on useimmissa, ellei kaikissa, yliopistoissa käynnistynyt vilkkaana. Liikkeellä on kuitenkin nyt huhu, jonka mukaan valtion kirstunvartija pyrkisi rajoittamaan valtion sijoitukset kaikkiin yliopistoihin yhteensä murto-osaan siitä mitä on allokoitu Aalto-yliopistolle.

- Jos tämä on toimintalinja, se herättää ainakin kaksi kysymystä. Ensinnäkin, minkälaiseen korkeakoulupolitiikkaan tällainen ratkaisu perustuu? Onko luottamus osaamiseen suomalaisen tulevaisuuden rakentajana hiipunut, Taxell kyseli.

Kuuntele Taxellin lukuvuoden avajaisissa pitämä puhe kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 21'04"

 

 


 


Katso myös muuta lukuvuoden avajaisiin liittyvää sisältöä:

Uusitupa Opetusministeriölle: Perusrahoitus tulosten mukaan
kantti.net

Vuoden opettaja luo hyvinvointia - vuoden opettajaksi valitun
professori Juho Saaren haastattelu

kantti.net

Taltiointi: Kimmo Salvén

Puheenvuorossa:

  • Ministeri Christoffer Taxell

3.9.2009
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: