K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Uusitupa Opetusministeriölle: Perusrahoitus tulosten mukaan

 

Itä-Suomen yliopiston aloittamisen kynnyksellä Kuopion yliopistossa vietettiin viimeisiä Kuopion yliopiston nimissä järjestettyjä lukuvuoden avajaisia.

Rehtori Matti Uusitupa totesi omassa puheenvuorossaan Kuopion ja Joensuun yliopistojen toimineen rohkeina tiennäyttäjinä suomalaisen korkeakoulukentän uudistamisessa, vaikkakin medianäkyvyydessä eteläsuomalainen Aalto-yliopisto on onnistunut nappaamaan leijonanosan niin korkeakoulusektorille myönnetystä rahoituksesta kuin medianäkyvyydestäkin.
- Valtiovallan puolelta odotamme, että OPM:n kautta tuleva perusrahoitus määräytyy avoimesti tuloksen mukaan. Tämä koskee myös strategista rahoitusta. Suomalainen korkeakoulukenttä ei kestä pitkällä aikavälillä "pysyväissuosikkeja".

Vaikka yliopistolain uudistaminen oli pitkän väännön takana, saattoivat Itä-Suomen yliopistoa rakentamassa olleet puuhamiehet ja -naiset lopulta huoahtaa helpotuksesta kun laki lopulta hyväksyttiin. Lain hyväksyminen oli todellakin välttämätöntä.
- Voi kysyä, mitä olisi tapahtunut jos lakia ei olisikaan hyväksytty. Ainakaan Itä-Suomen yliopisto ei olisi kyennyt aloittamaan. Suuri työ olisi valunut hukkaan, sillä Itä-Suomen yliopisto suunniteltiin kohta kohdalta seuraten uuden yliopistolain linjauksia, Uusitupa kertoo.

Rehtori Matti Uusitupa pohtii puheenvuorossaan myös tulevaisuuden haasteita. Hän toteaa, että koko korkeakoulukenttä on suurien haasteiden edessä ikäluokkien pienentyessä ja sen myötä myös opiskelijapaikkojen vähetessä. Samalla paineet ammatillisen koulutuksen lisäämiseksi kasvavat. Uusitupa ennustaakin, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välit tulevat lähenemään entisestään. Myös aikuiskoulutuksen Uusitupa ennakoi olevan murroksessa.

Uusitupa toteaa menneen vuosikymmenen olleen Kuopion yliopistolle monellakin tapaa menestyksekäs. Tuloskunto on hyvä ja Kuopion yliopisto listataan kansainvälisillä ranking-listoilla maailman huippu-yliopistojen joukkoon. Tähän on päästy henkilökunnan yliopistoväen sitoutumisella sekä Kuopion ja maakunnan tuella.
- Kun päätös Itä-Suomen yliopistosta tehtiin, voin kuvitella, että monen mieli oli haikea. Mutta uusiin haasteisiin on uskallettava lähteä. Itä-Suomen yliopistolla on todellinen mahdollisuus saavuttaa strategiset tavoitteensa; olla kolmen menestyneimmän yliopiston joukossa Suomessa ja 200 parhaan maailmassa. Nämä tavoitteet edellyttävät, että molempien kampuksien edellytykset hyödynnetään, Uusitupa toteaa.

Kuuntele Uusituvan lukuvuoden avajaisissa pitämä puhe kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 18'13"

 

 


 


Katso myös muuta lukuvuoden avajaisiin liittyvää sisältöä:

Taxell: Valtion pidettävä lupauksensa yliopistoille
kantti.net

Vuoden opettaja luo hyvinvointia - vuoden opettajaksi valitun
professori Juho Saaren haastattelu

kantti.net

Taltiointi: Kimmo Salvén

Puheenvuorossa:

  • Rehtori Matti Uusitupa, Kuopion yliopisto

3.9.2009
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: