K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Hyvää elämää etsimässä

Kuopion yliopiston sosiaalipsykologian professorin virkaan nimetty Vilma Hänninen kertoo sosiaalipsykologian etsivän ymmärrystä ihmisen hyvinvoinnin muotoutumisesta. Hännisen mukaan sosiaalipsykologia on kiinnostunut ihmisten välisistä suhteista, siitä miten ihmiset toimivat erilaisissa ryhmissä ja yhteisöissä ja miten sosiaalinen ja kulttuurinen ympäristö ohjaavat ihmisen kasvua.

  Kuva: Mari Keinänen
Kuva: Kuopion yliopisto

Professori Vilma Hänninen

 

Omassa tutkimustyössään Vilma Hänninen on tarkastellut psyykkisen hyvinvoinnin sosiaalisia ehtoja sekä masennusta sosiaalisessa kontekstissa.

kuuntelekuuntele Kesto 8'02"

Millaisista aineksista koostuu hyvä elämä? Professori Vilma Hännisen mukaan hyvä elämän näkökulmia ovat toimijuus, tunteet ja niiden sosiaaliset ulottuvuudet, moraali, erilaisiin elämäntapahtumiin liitettävät merkitykset sekä jännite yksilön vapaudenkaipuun ja ryhmään kuulumisen tarpeen välillä.

     

Hyvä elämä on Hännisen mukaan laajempi käsite kuin hyvinvointi; se ei ole pelkästään hyvin voimista vaan hyvin elämistä. Hän määrittelee hyvän elämän onnellisuuden tilaksi, johon ihmisen kaikkien toimien voi ajatella tähtäävän.

 
kuuntelekuuntele Kesto 6'31"
     
Vilma Hänninen toteaa, että yksi hyvän elämän saavuttamisen haasteista tässä yhteiskunnassa on moraali. Moraalisia valintoja tulee vastaan kaikkialla: ostanko reilun kaupan banaanin vai en tai valitsenko paperikassin muovikassin sijaan.
     

Myös tunteet ja niiden sosiaaliset ulottuvuudet määrittelevät hyvää elämää.

 
kuuntelekuuntele Kesto 6'15"
     

Merkitysten antaminen erilaisille asioille on ihmisyyteen liittyvä universaali tekijä. Vilma Hänninen toteaa, että asioille annetaan merkityksiä siksi, että niitä voidaan käsitellä ja niistä selvitä. Mutta voiko hyvää elämää tavoittaa vai lipsuuko se käsistä juuri kun sen melkein saa kiinni?

 
kuuntelekuuntele Kesto 8'29"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Sosiaalipsykologian professori Vilma Hänninen, Kuopion yliopisto

6.11.2006
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: