K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

 

Yliopiston kamarikuoro esiintyi tilaisuudessa.

 

   
   
 
Pääjohtaja Erkki KM Leppävuori.  
   

Kuopion yliopiston 42.
vuosipäivän juhla

Kuopion yliopiston vuosipäivää vietettiin 27.3.2008 vähäeleisesti, mutta arvokkaasti. Tilaisuuden pääpuhuja, VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori muistutti, että Suomen kokoisessa maassa tarvitaan alueilla syntyviä innovaatioita.

- Parhaillaan on meneillään melkoinen myllerrys innovaatiojärjestelmässämme. Yliopistorakenteita rukataan, ammattikorkeakoulujen roolia arvioidaan, julkisen tutkimustoiminnan uudelleenorganisointi on piirustuspöydällä, ja ikään kuin kevään kliimaksina odotamme uuden superministeriön muokkaaman valtakunnan innovaatiostrategian julkistusta. Tuleeko se myllertämään myös vuosikymmenten ikäisiä hallintorakenteita?

- Monissa selvityksissä on todettu, että innovaatiot syntyvät luontevimmin alueellisesti tai paikallisesti muodostetuissa yritysklustereissa. Tämä johtuu siitä, että teknologinen osaaminen, oppiminen ja tieto heijastavat paitsi kansallisia myös alueellisia ja paikallisia ympäristöjä. Onkin ehkä relevantimpaa puhua alueellisista teknologiajärjestelmistä kuin kansallisista nimenomaan sen vuoksi, että teknologinen osaaminen pulppuaa paikallisista teollisista ja tieteellisistä keskittymistä.

- Tieto on innovaatioiden tärkein perusta, ja tieto taas pohjautuu oppimiseen. Vaikka nykyaikaisen tietotekniikan ja internetin apuvälinein oppimisen paikkasidonnaisuus onkin kovasti muuttunut, uskon tiedon, ja erityisesti hiljaisen tiedon, leviämisen edellyttävän ihmisten välistä kiinteää vuorovaikutusta. Näin syntyy synergiaa ja osaaminen kumuloituu.

- Alueiden vallan kasvua ja globalisaatiota pidetään usein toisilleen vastakkaisina ilmiöinä. Jotkut uskovat globalisaation vähentävän alueellisen innovaatiotoiminnan merkitystä. Toiset puolestaan näkevät alueiden roolin kasvavan. Kansakunnan kilpailukyvyn lähtökohtina nähdään kuitenkin yhä voimakkaammin alueiden erityispiirteet muun muassa työvoiman, ympäristön ja yrityselämän näkökulmista.

Kuuntele puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntelekuuntele

Kesto 24'32"Katso myös:

Kuopion yliopiston 42. vuosipäivän juhlasta taltioitu Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusituvan puheenvuoro

Toimittaja: Kari Salmela

Puheenvuorossa:

  • Pääjohtaja Erkki KM Leppävuori, VTT

28.3.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: