K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Tietoteknologia ja oppimisen vallankumous

Vastuuta oppimisesta ei voida siirtää edistyneimmällekään teknologialle. Oppiminen tapahtuu nyt ja tulevaisuudessakin oppijan mielessä, mutta kylläkin apuvälineiden tukemana ja yhä enemmän sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Näin toteaa tietoteknologian opetuskäyttöä tutkiva ja kehittävä professori Päivi Häkkinen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta.

  Kuva: Kimmo Nyyssönen
     
Häkkinen toteaa, että viime vuosina kehitetyt teknologiset sovellukset, kuten mobiililaitteet, langattomat tietoverkot ja pelinomaiset ympäristöt ovat aikaansaamassa oppimisen vallankumousta.
     
Kuva: Anne Haapalainen

Professori Päivi Häkkinen

 

Mutta kuinka hyvin suomalainen koulujärjestelmä vastaa tähän oppimisen vallankumouksen haasteeseen? Entä kuinka hyvin me tiedämme millaista oppimista ja osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Tai onko tietoteknologian opetuskäyttö jo vakiintunut juttu suomalaisessa tietoyhteiskunnassa vai onko koko tietoyhteiskuntatermi jo auttamattoman vanhanaikainen?

kuuntelekuuntele Kesto 5'04"
     

Professori Päivi Häkkinen toteaa, että pelkkä teknologia ei tuo pedagogista viisautta. Tietoteknologian opetuskäyttö ja nimenomaan sen pedagogiset mallit ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta 1990-luvun alkupuolelta lähtien myös tutkimusmaailmassa.

     
Häkkisen mukaan tietoa ja kokemusta siis alkaa olla olemassa, mutta ongelmana on se, miten hyvät käytänteet ja pedagogiset mallit saadaan jalkautettua laajan opettaja- ja opiskelijajoukon keskuuteen.  
kuuntelekuuntele Kesto 5'51"
     
Mutta miltä näyttää tietoteknologian opetuskäytön tulevaisuus? Professori Päivi Häkkinen ennakoi, että sosiaalinen media ja yhteisöllinen verkko-oppiminen tulevat näyttelemään nykyistä suurempaa osaa opetuksen arjessa.
     
Hän toteaa, että opetusalan ammattilaisilla olisi oppimista blogien, vikien ja pelinomaiset ympäristöjen ympärille syntyneistä yhteisöistä.  
kuuntelekuuntele Kesto 4'09"


Katso myös:

Sosiaalinen media haastaa oppimisen
kantti.net

Verkko-opetus pioneerityöstä koulujen arkeen
kantti.net

Oppia suorassa lähetyksessä virtuaaliluokasta
kantti.net

Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Professori Päivi Häkkinen, Jyväskylän yliopisto

17.4.2007
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: