Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Toivo Pekkanen (1902–1957) oli suomalainen kirjailija, jonka läpimurtoteos Tehtaan varjossa kertoi suomalaisille työläisen arjesta.

Kirjailija Matti Mäkelä kertoi Ikääntyvien yliopiston luennollaan Toivo Pekkasesta - hänen mukaansa oli olemassa tavallaan kaksi kirjailija Toivo Pekkasta. Kuva Pekkasesta, ja se oikea Pekkanen.

Kuva Pekkasesta muodostui tietoisesti rakennetusta brandista.
– Tämän brandin takana oli tietyt erittäin voimakkaat ajatukset. Brandin muotoilivat tulenkantajat ja etupäässä heidän propagandistinsa Olavi Paavolainen, Mäkelä kertoo.

Mäkelä toteaa, että sodanjälkeinen 20-luku tarvitsi näkyvän, äärimmäisen voimakkaasti hengen jaloihin piireihin, eteenpäin sivistykseen ja tietynlaiseen henkiseen korkeuteen pyrkivää ihmistä.

Pekkanen sopikin tähän tavoitteeseen mainiosti.
– Pekkasessa oli olennaista kaikenlainen eksoottisuus. Se että hän oli poissa Helsingistä, Kotkassa, teollisuuskaupungissa, se että hän oli seppä ja hänen isänsä oli kivityömies, ja niin edelleen.

– Takana oli vajaa 10 vuotta sitten sisällissota, joka repi kansan kahtia. Työläiset olivat sivistymätöntä, brutaalia sakkia, joka oli ryhtynyt kapinaan. Tätä taustaa varten Pekkanen oli tietynlainen työväenluokan symbolihahmo, Mäkelä kuvailee muodostetun brandin tärkeyttä.

Mutta millainen oli oikea Pekkanen? Kuuntele Mäkelän luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 41’18”


Luento on taltioitu Kuopion Kuvakukossa Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 24.1.2012.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Vastaa