Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tyhjennä tuhkat, käytä vain kuivaa puuta, tee hyvät sytykkeet ja sytytä päältä, näe vaivaa paremman palamisen puolesta – näillä neuvoilla meitä mökkisaunojen lämmittäjiä neuvoo tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon saanut dosentti, yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta. Palkinnon taustalla on Suomen Saunaseura ry.

Sauna ja erityisesti saunan kiukaat ovat olleet keskiössä Tissarin tutkijanuralla, sillä hän on ansioitunut jo parinkymmenen vuoden ajan tehdyissä puun polton tutkimuksissa. Puun pienpoltto on suurin pienhiukkasten päästölähde Suomessa, joten sillä todellakin on väliä miten ja millaisilla kiukailla saunojamme lämmitämme.

– Puun polton tutkimuksessa tavoitteena on edistää teknologian kehittämistä, vähentää terveys- ja ympäristövaikutuksia sekä tuottaa aineistoa arviointeja varten, Tissari kertoo.

Anne Heikkinen ja Jarkko Tissari istahtivat saunan rappusille pienpolttosimulaattorin äärelle:

KuunteleKesto: 22’20”

JÄTÄ VASTAUS