Tutkijana tundralla

Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä ilmastonmuutoksen edetessä kun ikirouta sulaa ja arktinen alue lämpenee? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta? Näihin kysymyksiin paneutui Aktiivisten aikuisten luentosarjan luennolla tutkijatohtori Maija Marushchak.

Nuku hyvin – voi hyvin

– Kun nukutaan hyvin ja tarpeeksi, niin pysytään virkeänä. Unen aikana aivoista ja lihaksista poistuu kuona-aineita ja aivoihin sekä lihassoluihin latautuu energiaa, Uni myös vahvistaa psyykkistä hyvinvointia, kuvaa unen merkitystä yliopisto-opettaja Tiina Ikävalko.

Näin lapsemme syövät – miten se vaikuttaa terveyteen?

– Syömiskäyttäytymisen erot näkyvät jo ekaluokalla, kuten onko lapsella taipumusta tunnesyömiseen, kertoo FT Aino-Maija Eloranta Lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen juhlaseminaarissa.

Ennustaako lapsen kasvutapa terveyttä?

Lapsen kasvun seuraaminen on tärkeää, sillä kasvun aikana havaituilla hälytysmerkeillä voidaan ennakoita myöhempienkin ikävuosien terveyttä. Hälytysmerkkejä ovat muun muassa lapsen paino, veren rasva-arvot, vyötärönympärys sekä verenpaine.

10 vuotta lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä

– Tavoitteena on löytää kroonisten sairauksien riskiryhmiä jo lapsuusiässä, toteaa professori Timo Lakka lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen lähtökohdista. Lakka puhui aiheesta Lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen 10-vuotisjuhlaseminaarissa.

Pieni lääkemarkkina johtaa lääkkeiden saatavuusongelmiin

Valtaosalla suomalaisista apteekeista on lääkkeiden saatavuusongelmia lähes päivittäin, osoittaa proviisori Kati Sarnolan väitöstutkimus. Keskeisiä syitä saatavuusongelmiin ovat lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset.

Löylynhenki-palkittu tutkija neuvoo kuinka polttaa puuta puhtaasti

Tyhjennä tuhkat, käytä vain kuivaa puuta, tee hyvät sytykkeet ja sytytä päältä, näe vaivaa paremman palamisen puolesta – näillä neuvoilla meitä mökkisaunojen lämmittäjiä neuvoo tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon saanut dosentti, yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta. Palkinnon taustalla on Suomen Saunaseura ry.

Ohran kuoresta on moneksi

Ohra on tuttu viljelyskasvi, joka maistuu muun muassa leivässä ja puurossa. Ohran kuoresta löytyy kuitenkin yllättävän kiinnostavia aineita, joista voidaan tulevaisuudessa tehdä korkean lisäarvon tuotteita kasviensuojelukäytöstä aina auton renkaiden ominaisuuksien parantamiseen sekä jopa avaruussukkuloiden lämpösuojalevyihin saakka.

Aikuisiän terveyden pohja luodaan lapsuudessa

– Kyllä näitä elämäntapatekijöitä kuten liikuntaa, ravitsemusta ja unta pitäisi nykyistä paremmin ja systemaattisemmin mitata neuvoissa ja kouluterveydenhuollossa, toteaa Lasten liikunta ja ravitsemus-tutkimuksen johtaja, lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka.

Itä-Suomen yliopisto paransi sijoitustaan nuorten yliopistojen rankinglistalla

Itä-Suomen yliopisto nousi sijalle 43 brittiläisen Times Higher Education -lehden juuri julkaistussa nuorten yliopistojen Young University Rankings -vertailussa. Viime vuonna Itä-Suomen yliopiston sijoitus oli 54.

Tuoreimmat