Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kuopio on palkittu Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kuntien kiertotalouskilpailussa ”Kaupunkistrategian painopistealueena resurssiviisaus” -ratkaisulla. Kuopion ohjelman kolme päätavoitetta ovat jätteettömyys, hiilineutraalius sekä kestävä kulutuksen taso.

Kuopion kaupunki uudisti kaupunkistrategiansa ja otti yhdeksi päätavoitteekseen resurssiviisauden.

- Resurssiviisaus sisältää pienempiä tavoitteita ja toimenpiteitä kiertotalouteen, energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan ja viisaaseen liikkumiseen liittyen, kertoo Kuopion ympäristöjohtaja Tanja Leppänen. Tavoitetta toteutetaan resurssiviisausohjelman avulla. Ohjelma on laadittu yhdessä sidosryhmien kanssa, ja se sisältää tavoitteet vuoteen 2030 saakka sekä vision vuoteen 2050.

Kuopion ohjelman kolme päätavoitetta ovat jätteettömyys, hiilineutraalius sekä kestävä kulutuksen taso. Kaupunki on sitoutunut tavoitteisiin myös resurssiviisaiden edelläkävijäkuntien Fisu-verkostossa. Lisäksi kaupunki on mukana Circwaste - kiertotalouden edelläkävijäkunnat -verkostossa.

Kilpailussa etsittiin kuntien kiinnostavimpia kiertotaloustekoja

Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kilpailussa etsittiin kuntien kiinnostavimpia ratkaisuja, joita kunnilla on jo käytössään tai tekeillä.

- Hienoa, että esille tuli muitakin kuntia kuin ne, jotka ovat perinteisesti olleet esillä ympäristö- ja resurssiviisausasioissa, iloitsee kiertotalouden asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta.

- Ehdotuksia tuli niin pienistä kuin suurista kunnista. Esitetyt ratkaisut olivat kaikki sellaisia, joilla edistetään luonnonvarojen kestävää käyttöä, toteavat ympäristöpäällikkö Miira Riipinen ja erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta. Lukuisista ehdotuksista listalle päätyi Sitran ja Kuntaliiton arvioinnin jälkeen vain yhdeksän.

Kiertotaloutta edistävistä teoistaan Kuopion lisäksi palkittiin Nokia, Pori, Porvoo sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Kuopion palkinnon vastaanottivat Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina ja Kuopion kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Markku Rossi tiistaina 10.4.2018 kuntien tulevaisuusfoorumissa Kuntatalolla.

Kuopiolla monia konkreettisia toimenpiteitä

Kuopiossa konkreettisia toimenpiteitä resurssiviisauden ja kiertotalouden edistämiseksi on jaksotettu eri vuosille.

- Yksi vaikuttavimmista toimenpiteistä lähivuosille on uusiutuvan energian, kuten kaukojäähdytyksen, geoenergian ja aurinkoenergian laaja hyödyntäminen kaupungissa, kertoo ympäristöjohtaja Tanja Leppänen.

Kuopion seudulla panostetaan voimakkaasti myös viisaaseen liikkumiseen. Uudet asukkaille suunnatut palvelut, kuten kaupunkipyörät ja lainauspalvelut, luovat uutta liiketoimintaa ja helpottavat ekologisten valintojen tekemistä. Lisäksi esimerkiksi maarakentamisessa lisätään suunnitelmallisesti uusiomateriaalien käyttöä.

Nyt palkitut viisi ratkaisua muodostavat yhdessä neljän kunniamaininnan saaneen ratkaisun kanssa uuden Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listauksen. Lista on verkossa https://www.sitra.fi/hankkeet/kuntien-kiinnostavimmat-kiertotalousteot/

Vastaa