Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Miten ja millaisista elementeistä hyvä elämä koostuu? Entä miten oikeita valintoja voidaan puntaroida? Näitä asioita pohdittiin Ikääntyvien yliopistossa, kun YTL Matias Murole Itä-Suomen yliopistosta vieraili avaamassa filosofista näkemys siitä, miten saavutetaan hyvä elämä hyve-etiikan mukaan.

Murole nojaa luennossaan noin 2 000 vuotta vanhaan filosofian historian perinteeseen ja akateemiseen nykyiseen oppialaan, etiikkaan, joka tutkii moraalisia ilmiöitä erilaisista näkökulmista.

Mistä hyveellisesä elämässä on sitten kyse?
– Voidaan sanoa yksinkertaisesti, että hyveet ovat kehittyneitä tai harjoitettuja luonteenpiirteitä. Meillä kaikilla on jossain mielessä samoja luonteenpiirteitä. Me olemme kaikki jollain tapaa anteliaita, rohkeita ja seurallisia. Toisilla eri luonteenpiirteet painottuvat enemmän kuin toisilla.

Luonteenpiirteiden harjoittelu tapahtuu nimenomaan tietoisena toimintana, järjen ohjauksessa.
– Hyve-etiikassa on kyse siitä, että me harjoitamme, kehitämme näitä luonteenpiirteitä. Kun luonteenpiirre on tarpeeksi kehittynyt, sitä voidaan kutsua hyveeksi.

Hyve-etiikka ei ole mikään tuore juttu, siihen on osoitettu mielenkiintoa jo antiikin aikoina. Platon ajatteli, että me kaikki jakaannumme kolmeen osaan. Meillä on järki, joka sallii meidän tehdä matemaattisia tehtäviä. Olemme myös ruumiillisten halujemme ohjaamia, meillä on nälkä, jano ja seuraamme viettejämme.
– Järjen ja halujen välissä on alue jossa nämä sekoittuvat, sitä voisi kutsua vaikka tahdoksi. Metaforana voisi kuvailla, että järki on ihmisen pää, tahto sydän ja halut vatsa.

Platon käytti asiasta valjakkovertausta, jossa järki on ohjastaja valjakossa, jossa kaksi hevosta pyrkivät vetämään eri suuntiin.
– Vaikka halut vetävät meitä kohti suklaapatukkaa tai kääretorttua ja tahto vetää meitä siihen suuntaan, että olemme vuoden sokerilakossa, järjen avulla voi miettiä jotain kohtuullista ratkaisua.

Miten tämä valjakko, hyve-etiikka ja hyvän idea meitä ohjailevat? Olemmeko halujen vietävinä vai voimmeko saavuttaa hyveellisen tasapainon hyveitämme kehittämällä? Mikä merkitys hyve-etiikalla on ihmisen pyrkimyksissä tulla onnelliseksi?

Kuuntele Murolen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 34’46”


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Vastaa