Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Minne mennä marjametsään, eli mistä löytyvät ne makeimmat mustikat ja pulskimmat puolukat? MML Marjut Turtiainen on tuoreessa väitöstutkimuksessaan kehittänyt satomalleja, joiden avulla voidaan ennustaa Suomen tärkeimpien luonnonmarjojen satoa erilaisissa metsiköissä.

Tavoitteena on, että luonnonmarjojen tuotos ja hyöty otettaisiin osaksi metsäsuunnittelua.
– Puun myyntitulot eivät ole ainoa arvo metsästä ja metsäsuunnittelussa on vanhanaikaista ajatella, että metsällä on vain yksi tavoite eli puun myyntitulot. Yhä enemmän nostetaan esiin metsän virkistyskäyttöä, marjastusta, sienestystä ja myös maisema-arvoa, Marjut Turtiainen toteaa.

Turtiaisen tutkimuksessa kehitetyt satomallit kertovat, kuinka erilaiset metsänkäsittelytoimenpiteet vaikuttavat marjasatoihin.

– Avohakkuun seurauksena mustikkasadot romahtavat, mutta valosta pitävä ja kuivuutta sietävä puolukka marjoo hyvin myös uudistusaloilla.

kuuntele Kesto 8’48”

MML Marjut Turtiaisen metsätieteiden alaan kuuluva väitöskirja Modelling Bilberry and Cowberry Yields in Finland: Different Approaches to Develop Models for Forest Planning Calculations tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 10.4.2015.

Vastaa