Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kirkastussunnuntai:

Vietetään 8. sunnuntaina helluntaista.

Teemana kirkastettu Kristus

Liturginen väri on valkoinen.

Kirkastussunnuntaita, toiselta nimeltään Kristuksen kirkastumisen päivää, vietetään kahdeksantena sunnuntaina helluntaista. Tänä vuonna päivä sijoittuu sunnuntaille 19. heinäkuuta. Suomessa kirkastussunnuntaita on vietetty 1500-luvulta lähtien.

Kirkastussunnuntain teemana on kirkastettu Kristus. Raamatunteksteissä kerrotaan, kuinka Jeesus lähti kolmen opetuslapsensa kanssa vuorille yksinäisyyteen.
– Jeesus vetäytyi Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen kanssa vuorelle. Siellä ollessaan Jeesuksen habituksessa tapahtui jotain aika erikoista, kertoo Alavan seurakunnan pastori Teemu Voutilainen.

“Hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkoisiksi kuin valo.” (Matt. 17)

– Eikä siinä vielä kaikki, sillä seuraan liittyivät myös edesmenneet Mooses ja Elia. Kerrotaan heidän käyneen keskustelemaan Jeesuksen kanssa tämän poislähdöstä, joka oli tapahtuva pian Jerusalemissa, Voutilainen kertoo.

Kaiken kruununa taivaasta kuului ääni, Isä Jumalan ääni, joka kertoi: “Tämä on minun rakas poikani johon minä olen mieltynyt”. Opetuslapset ovat kaiken tämän keskellä ymmärrettävästi kovin ihmeissään.

Mutta millainen rooli kirkastusvuoren tapahtumilla on Jeesuksen elämässä?
– Pian tuon kirkastusvuoren tapahtuman jälkeen alkaakin Jeesuksen tie kohti Golgatan ristiä. Eli Jeesuksen elämän loppuhuipennus on käsillä ja on ajateltu, että tämä tapahtuma valmisti Jeesusta pian alkavalle ristin tielle, Voutilainen kiteyttää.

Kuuntele Voutilaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 6’58”

Ohjelmasarjan etusivulle:

Kirkon pyhät

Vastaa