Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Homekouluja, homepäiväkoteja ja hometyöpaikkoja – kosteusvaurioituneiden rakennusten huono sisäilma puhututtaa. Tiedämme, että sisäilman mikrobit aiheuttavat haitallisia terveysvaikutuksia, mutta tiedämme myös, että joissain tapauksissa mikrobilatistus voi suojata allergioilta ja astmalta. Syy-yhteys mikrobialtistuksen ja terveysvaikutusten väliltä siis puuttuu.

Tätä kysymystä pohdittiin hiljattain Kuopiossa järjestetyssä kansainvälisessä mikrobitutkijoiden kokouksessa, jossa pyrittiin löytämään tärkeimmät sisäilman mikrobialtistukseen liittyvät avoimet kysymykset.

Mikrobit hyvässä ja pahassa -symposiumin tavoitteena oli myös lisätä USA:n ja Kanadan sekä Suomen ja sen lähinaapureiden mikrobiologian, epidemiologian ja toksikologian tutkijoiden tutkimusyhteistyötä.

– Ongelmat sisäilma-altistuksen suhteen ovat samanlaisia joka puolella. Eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden yhteistyöllä voidaan hyödyntää kaikkien tietämystä ja saada selville samankaltaisuudet ja erilaisuudet ja siten selvittää, mikä on se haitallinen mikrobialtistuminen, kuvaa ympäristöterveyden professorina Cincinnatin yliopistossa työskentelevä Tiina Reponen.

– Uusissa geeniteknologiaan perustuvissa menetelmissä tarvitaan yhä suurempia tutkimusaineistoja ja tässä yhteistyö on avainasemassa, Reponen toteaa.

kuuntele Kesto: 10’47”

Vastaa