Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Pyhäinpäivä:

Vietetään lauantaina joka osuu välille 31.10.–6.11.

Yhdistää kaksi aiempaa juhlaa; kaikkien pyhien päivän jota vietettiin 1.11. sekä kaikkien uskovien vainajien muistopäivän, jota vietettiin 2.11.

Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin linnankirkon oveen pyhien päivän aattona vuonna 1517.

Liturginen väri on punainen.

Hautausmaat täyttyvät tuhansista ja taas tuhansista kynttilöistä pyhäinpäivänä, jolloin hiljennymme muistelemaan edesmenneitä rakkaitamme.

– Pyhäinpäivänä meillä on tapana käydä hautausmailla ja muistella ihmisiä, jotka ovat olleet meille rakkaita ja sytyttää heidän muistokseen kynttilä. Kynttilä on uskon vertauskuva, kun leikki lepattaa ja savu lähtee ylöspäin, se on rukous kohti Jumalaa ja toive siitä, että vielä kerran tapaamme jo edesmenneet rakkaamme, kuvaa pastori Heikki Hyvärinen.

Suomessa pyhäinpäivä on perinteisesti ollut hiljainen ja harras päivä. Toisaalta näihin aikoihin on jo perinteisesti vietetty meillä Suomessa tunnettua sadonkorjuujuhlaa eli kekriä ja alun perin Brittein saarilta lähtöisin olevaa kurpitsoista ja pelottavista asusteista tunnettua halloweenia.

– Vanhoihin, pakanallisiin juhliin haluttiin liittää kristillistä sisältöä. Jo 1800-luvulla paavin toimesta määrättiin, että pyhäinpäivää vietetään 1.11. ja pyhäinpäivän aattoa viimeisenä päivänä lokakuuta, Hyvärinen kertoo.

kuuntele Kesto 11’54”

Ohjelmasarjan etusivulle:

Kirkon pyhät

Vastaa