Lean etsii ja poistaa työn hukkakäyntiä

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Mihin lykkäsinkään jakoavaimen? Kävelen työkaluvaunulle ja etsiskelen passelia työkalua.  Mikä oli tämän ohjelman salasana? Kaivellaanpas paperipinoja ja salasanalistoja.

Meidän itse kunkin työtehtäviin liittyy monenlaista varsinaiseen työn tekemiseen kuulumatonta, Lean-toimintafilosofian mukaan niin sanottua hukkaa. Mitäpä jos tämän hukan voisi karsia pois ja keskittyä yksinomaan asiakkaalle lisäarvoa tuottavaan toimintaan?

– Lean ei ole tavoite, vaan työkalu päästä yrityksen tavoitteeseen. Lean-ajattelussa 80 prosenttia on asennetta ja 20 prosenttia on työkaluja, kuvaa muovialan yrityksissä Lean-koulutuksia vetävä Antti Pietarinen Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

Alun perin Japanista, Toyotan autotehtaalta alkunsa saanut toimintafilosofia on savuttanut suuren suosion ympäri maailmaa. Suomessa etenkin isommissa yrityksissä Lean-ideologiaa on hyödynnetty jo pidemmän aikaa.
– Pienemmissä yrityksissä hittibuumi on meneillään juuri nyt, Pietarinen toteaa.

Olennaista Leanin toimintaperiaatteessa on kaikenlaisen hukan huomaaminen ja karsiminen.
– Niin materiaaleista kuin työtehtävistäkin on karsittu pois kaikki hukka, kuten etsiminen, ylimääräinen kävely, pakkausmateriaalit ja turhat odottamiset.

Kuuntele Pietarisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 12’51”

Vastaa