Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että aistimme ovat aika metka juttu. Voimakkaankin äänen huomaa vasta sitten kun se on hävinnyt tai aluksi pahaltakin tuntuvaan hajuun tottuu aika nopeasti.

Aistikokemukset, havaitut tai havaitsemattomat, sitovat meidän kiinni ympäristöömme. Mutta kuinka aistitut ympäristöt ja erityisesti ihmisten kokemukset aistiympäristöistään ovat muuttuneet Euroopassa 1950-luvulta tähän päivään?

Tätä tutkitaan Itä-Suomen yliopiston hankkeessa, jolle on juuri myönnetty 1,9 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston tutkimusmääräraha.

– Olen jo pitkään tutkinut äänimaisemia ja sitä, miten ihmiset maiseman sisällä kokevat ääniympäristön. Aistiympäristötutkimuksessa tähän kokemukseen yhdistetään myös muita aisteja, kertoo tutkimushanketta johtava professori Helmi Järviluoma.

Kuuntele lisää:

kuuntele Kesto: 19’42”

Vastaa