Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kesäilta, savusauna ja pulahdus puhtaaseen järviveteen. Tätä unelmaa elämme juuri nyt. Mutta mitäpä jos vesi ei olisikaan niin puhdasta kuin luulemme? Tuore tutkimus nimittäin osoittaa, että esimerkiksi Kallavedestä löytyy poikkeuksellisen paljon mikromuoviksi kutsuttua, alle 5 millimetrin kokoista muoviroskaa.

Maailman meriltä muoveista on kuultu huolestuttavia uutisia jo pidemmän aikaa, mutta järvien mikromuovipitoisuuksista tai niiden esiintymistä on vielä niukasti tutkimustietoa. Siksi tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus on herättänyt kiinnostusta niin Suomessa kuin maailmallakin.
– Suomi on tunnettu puhtaasta luonnostaan ja vesistöistään ja tämä tutkimus ensimmäistä kertaa osoittaa että vesistöt altistuvat myös mikromuovien päästöille. Vaikutus eliöstölle voi olla hyvinkin dramaattinen, kertoo tutkimuspäällikkö Arto Koistinen.

Järvien mikromuovit ovat nimensä mukaisesti niin pieniä, ettei niitä pysty näkemään paljaalla silmällä. Siksi mikromuovipitoisuus ja mikromuoviesiintymät voivat tulla yllätyksinä rantojen asukkaille.
– Järvissä havaittu mikromuovikuormitus Kallavedestä tutkittuna on ollut yllättävän korkea ja ylittää pitoisuuksiltaan monia maailmalta raportoituja tutkimistuloksia, toteaa tutkija Samuel Hartikainen.

Kuuntele lisää:

kuuntele Kesto: 16’42”

2 KOMMENTIT

  1. Hei, miksi tämä mikromuovijuttu ei pyöri tuossa MP3-linkissä? Nyt sieltä tulee vain jotain ravitsemussuosituksia. Teillä on varmaan jäänyt väärä tallenne tuohon linkkiin? Olisin niin mielelläni kuunnellut tuon jutun. Voitteko laittaa mikromuovijutun kuunneltavaksi tänne. En ehtinyt kuunnella varsinaista Aspektin juttua loppuun. Kiitos!

Vastaa