Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Aiempaa avoimempi tiedon tuottaminen ja kuluttaminen eli niin sanottu avoin tiede on jo muuttanut ja muuttaa edelleen tiedemaailman toimintakulttuureja. Parhaimmillaan avoin tiede tuo tutkimuksen uusimmat tulokset nopeasti, luotettavasti ja avoimesti kaikkien saataville. Toisaalta avoimet oppimateriaalit tuovat huippututkijan luennon avoimesti kaikkien katsottavaksi.

Kirjastonjohtaja Jarmo Saarti (arkistokuva)

Puhutaan myös kansalaistieteestä, jolloin meistä jokainen voisi osallistua omalla panoksellaan tutkimuksen tekoon. Tällöin emme olisi vaan tutkimusten kohteita, vaan meillä olisi mahdollisuus osallistua tieteen tekoon vaikkapa havainnoimalla elinympäristöämme.

– Hyvä esimerkki voisi olla tutkimus hirvikärpäsistä. Kysyttäisiin suomalaisilta, että oletko nähnyt tänään hirvikärpäsen, siitä saataisiin karttapeitto heti. Näen, että kaikilla tieteenaloilla löydetään uusia lainalaisuuksia tätä kautta, visioi Itä-Suomen yliopiston kirjastonjohtaja Jarmo Saarti.

Onko avoin tiede liian hyvää ollakseen totta? Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 16’58”

Vastaa